"Ik heb me vaak kwaad gemaakt. Intermmers zijn ook goede mensen die hard werken!"

In het najaar van 2021 onderhandelen werkgevers en vakbonden over het terugdringen van het overmatig en abusief gebruik van dagcontracten in de interimsector. ABVV Interim zocht enkele getuigen op om hun verhaal te doen. B. is interm-werkneemster en woont al enkele jaren samen met haar man. Samen hebben ze een dochter. B. heeft reeds 4 jaar van interim-werk achter de rug; vaak maanden aan een stuk op basis van dagcontracten.

"Je hebt geen sociaal leven meer. Je wordt bijvoorbeeld opgeroepen om te komen werken, en uiteindelijk krijg je te horen dat je toch niet hoeft te komen. Of je hebt net gedaan met de vroege shift en ze bellen je al voor de late shift. Ik heb nog een tijd lang elke week de late shift gewerkt op basis van dagcontracten: ze moesten dan elke dag opnieuw bekijken en beslissen in welke shift ze je zouden plaatsen."

Je bent uiteindelijk toch maar een nummer die ze ergens in het rooster moeten inschakelen.

"Op die manier moeten leven en werken is vermoeiend. Je kan geen afspraken met vrienden nakomen, je moet zelfs afspraken met de dokter uitstellen. Soms moet ik plots al mijn afspraken afzeggen. Mijn man werkt overdag, mijn dochter van 13 jaar gaat naar school. Voor je gezin moet je al eens afspraken kunnen maken. Met de school van mijn dochter bijvoorbeeld. En daarvoor moet je tenminste enkele dagen of weken vooruit kunnen kijken. Alleen, dat is erg moeilijk met zulke contracten."

"Vroeger had ik steeds enkele maanden werk, maar sinds mijn verhuis naar Limburg heb ik vooral met dagcontracten gewerkt. Nu, na vier jaar interim-werk, heb ik nog steeds moeite om een vast contract te vinden. Sommige bedrijven zeggen je wel dat je een goede werker bent, dat ze je inzet appreciëren, maar plots moet je niet meer komen – en soms is dat zonder reden! Ook mensen die al jaren in dezelfde bedrijven werken, en uitzicht kregen op een vast contract, heb ik zien vertrekken omdat men plots alles wou reorganiseren. Je vliegt gewoon buiten. 'Je hoeft niet meer terug te komen.'"

"Ik hoor zeggen dat veel interim-werknemers net wel flexibiliteit willen, maar ze misbruiken soms de welwillendheid van de werknemers. Veel bedrijven doen dat niet met opzet, maar je bent uiteindelijk toch maar een nummer die ze ergens in het rooster moeten inschakelen. “Vandaag moet je niet komen”, dat is gemakkelijk gezegd, maar om te stempelen moet je dan wel zelf nog het een en ander regelen. Ook voor andere financiële voordelen zoals vakantiegeld of de eindejaarspremie is het niet eenvoudig, want door te stempelen krijg je dat niet altijd."

Onlangs werd ik tijdens de zomervakantie opzijgeschoven voor jobstudenten. Ik deed al bijna drie jaar interim-werk voor dat bedrijf.

"Onlangs werd ik tijdens de zomervakantie opzijgeschoven voor jobstudenten. Ik werk al bijna drie jaar als interim-werknemer voor dat bedrijf. Men vertelde mij: in juli en augustus hoef je niet meer te komen, ga maar stempelen. Zo’n houding vind ik niet kunnen. Ik vind dat schandalig. Ik ben ook een werknemer hé, ik heb ook een leven te onderhouden. Ik gun het de jobstudenten dat ze willen werken, maar de bedrijven mogen ook respect hebben voor de werknemers die al langer meedraaien."

"Toen ik order picking deed, heb ik goede collega’s leren kennen en een goede band gecreëerd. Maar dan hoef je niet meer terug te komen en plots valt dat allemaal weg. Ook mijn collega’s vonden dat niet kunnen, maar ik ben lang niet de enige die dit meemaakt – dat overkomt heel veel mensen. En dan moeten je weer werk zoeken. Steeds heb ik in de productieafdeling gestaan, maar ooit ben ik 5 weken gaan kuisen. Dat bleek zwaar voor mijn rug, maar ik moest dat gewoon doen om toch maar werk te hebben."

Ik heb een tijdje geleden twee weken moeten stempelen omdat ik plots geen werk meer had, en dat wil ik echt niet. Ik probeer steeds voltijds te blijven werken. Ik zou een normale werkweek willen, zodat ik afspraken zou kunnen maken - op een andere manier is gewoon niet leefbaar. Wij willen werken, maar door die tijdelijke contracten spelen ze met onze voeten. Ik heb soms het gevoel gehad dat het werk mij gewoon afgenomen werd. Plots was er geen werk meer. En als je dan enkele weken geen werk vindt, dan contacteert de VDAB je. Maar wij willen werken, wij zoeken werk."

"Ik heb me vaak kwaad gemaakt. Wij zijn goede mensen die hard werken, maar soms slecht behandeld worden."