Internationale dag van de mensensenrechten - Defend the Defenders: Syndicalist, geen crimineel

Op 10 december vieren we de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens , ondertussen 73 jaar geleden (in 1948). Sindsdien blijven vakbonden en sociale bewegingen onze basisrechten verdedigen. Zo kwam waardig werk er dankzij stakingen, stopten inheemse groepen vervuilende mijnbouwprojecten en plaatsen betogende jongeren klimaatrechtvaardigheid hoger op de agenda.

Nochtans, in Colombia, de Filipijnen, Palestina, Guatemala, Afghanistan, ... maar ook in België, overal staat het middenveld onder druk: van het ontnemen van het recht op protest of betogingen, online en offline criminalisering, tot arrestaties en regelrechte moorden.

Ook in België wordt syndicaal en sociaal protest gecriminaliseerd: van GAS-boetes tot veroordelingen van syndicalisten. Daar kwamen we onlangs nog voor op straat.

De Algemene Centrale-ABVV ondertekent dan ook mee een open brief aan Ministers Kitir en Wilmes waarin we vragen om mensenrechten een centrale plaats te geven in het beleid.

Op 10 december organiseert Defend The Defenders acties in Brussel, Sint-Niklaas en Verviers. De actie in Brussel start om 18u aan de Kunstberg.

Meer info: defendthedefenders2021.wordpress.com