Japanse directie besluit om AGC-vestiging Fleurus te sluiten

De AGC-groep heeft vanmorgen tijdens een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad zijn voornemen bekendgemaakt om de vestiging in Fleurus tegen eind 2023 te sluiten. 

Dit besluit heeft betrekking op 187 werknemers, waaronder 135 arbeiders met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, 14 arbeiders met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, 36 bedienden/kaders met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 2 bedienden/kaders met een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd.

Als vakbond kunnen wij dit besluit niet aanvaarden!

Terwijl de laatste aangekondigde herstructurering van september 2021 nog in onderhandeling was en de procedure-Renault pas haar tweede fase inging (sociaal aspect), begrepen de vakbondsafgevaardigden dat er iets aan de hand was toen de directie in december vroeg om de besprekingen op te schorten. Voor de Carolo-site was dit de vijfde herstructurering sinds Splintex in 2004. 

De aankondiging van vandaag is duidelijk een belediging voor de inspanningen die de werknemers al tientallen jaren leveren! Al meer dan 20 jaar beantwoorden de werknemers van AGC Fleurus steeds aan de vereiste flexibiliteit en aanpassing aan de aandeelhouders.

Zijn al deze inspanningen voor niets geweest?

Toch was er reden tot hoop, vooral dankzij de knowhow van de werknemers in Charleroi, de historische bakermat van de glasindustrie in België. Nog maar twee weken geleden werd een hoogtechnologische voorruit "made in Charleroi" door het Onderzoeks- en Ontwikkelingscentrum Gosselies in de media voorgesteld. Het is dankzij Waals overheidsgeld en de knowhow van de werknemers uit het Gewest dat deze innoverende voorruit kon worden ontwikkeld.

Sinds 2004 worden de werknemers van Fleurus steeds aangehaald als voorbeeld van hyperflexibiliteit en aanpassingsvermogen, maar ook deze keer heeft het niet mogen baten!

Aangezien AGC een grote internationale groep is die winst blijft maken en dividenden blijft uitkeren aan zijn aandeelhouders, is het vonnis van vandaag een klap in het gezicht die de werknemers van AGC Fleurus zich niet hadden kunnen voorstellen.                                                                                           

De Japanse leiders oefenen enorme druk uit op Europa

Een Europa dat decennialang niet in staat is geweest de werknemers te beschermen! Het is algemeen bekend dat de multinationals die in de automobielsector actief zijn, hun race naar de ondergang voortzetten, zich aan de grenzen van Europa (her)structureren en de nationale markten verstikken.

De landen en Gewesten, met name Wallonië, zijn volledig bereid om zich door de multinationals te laten leegzuigen. En de werknemers van AGC Fleurus zijn daar de perfecte illustratie van.

Hoe lang zullen Waalse en Belgische politici deze chantage van de werkgelegenheid in ruil voor overheidsgeld blijven aanvaarden zonder enige garantie op banen?

Voor de Algemene Centrale - ABVV is de sluiting die vandaag wordt aangekondigd, een aankondiging te veel! Wij zullen de werknemers verdedigen, maar wij verwachten ook een politieke reactie die alle werknemers van de vestiging in Fleurus uitzicht biedt op continuïteit en de ontwikkeling van de industriële glasactiviteit in de regio Charleroi.