Belgische vakbonden en BESIX slaan handen in elkaar voor de verbetering van de veiligheid en gezondheid van de werknemers

Het Belgische bouwbedrijf BESIX sloot, in 2017 op vrijwillige basis, samen met de internationale vakbondsorganisatie Building and Wood Workers International (BWI), de Europese ondernemingsraad en de Belgische vakbonden een internationaal akkoord af rond het respect voor de rechten van de werknemers die worden ingezet, o.a. op de buitenlandse werven.

Dit akkoord wordt ondertussen in de praktijk uitgevoerd en resulteerde in juni 2021 in de ondertekening van een bijkomende verklaring rond veiligheid en gezondheid om deze te laten erkennen als een fundamenteel recht door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Ter gelegenheid van de Expo 2020 in Dubai kon de Algemene Centrale ABVV, samen met de collega’s van het ACV Bie en BWI, deze verklaring overhandigen aan vicepremier Pierre-Yves Dermagne. In aanwezigheid van de Belgische Koning Filip werd gewezen op het belang van de veiligheid en gezondheid voor onze bouwvakkers in België, Europa en de wereld.

Een wereldprimeur

De steun van de Belgische regering voor deze verklaring, als voorbeeld om in sociaal overleg tot actie over te gaan voor de verbetering van de situatie van de bouwvakkers, is een primeur in de wereld.

Als vakorganisatie willen wij de situatie niet verbloemen. “In heel wat landen bestaan geen sluitende rechten voor de arbeiders, zijn vakbonden verboden en worden werknemers onderworpen aan de willekeur van de werkgevers of opdrachtgevers. Via deze verklaring willen wij de strijd voor betere lonen, arbeidsvoorwaarden en veiligheidsvoorzieningen wereldwijd verder zetten. De samenwerking met het bedrijf BESIX kan gezien worden als een voorbeeld. Als de vakbonden en overheden dergelijke voorbeelden gebruiken om ook in andere multinationale bedrijven samenwerkingsverbanden op te zetten, dan zetten wij een stap in de goede richting”, zegt Gianni De Vlaminck, Federaal Secretaris van de Algemene Centrale ABVV.

Ambet Yuson van BWI op zijn beurt wijst op het belang van deze samenwerking in andere grote infrastructuurprojecten in de Golfregio, waar duizenden arbeidsmigranten nu maar ook in de nabij toekomst zullen worden ingezet. “Via samenwerking tussen de vakbonden en multinationale bedrijven willen wij als internationale organisatie onze impact laten groeien. Dergelijke voorbeelden van akkoorden, gesteund door de politieke overheden moeten de situatie van de vele bouwvakkers in de regio verbeteren. Wij hopen deze samenwerking ook te kunnen opzetten met andere multinationals en overheden”.

De strijd voor betere rechten voor de werknemers in België, Europa en wereldwijd blijft een prioriteit voor de Algemene Centrale ABVV. Dergelijke voorbeelden van samenwerking zullen we gebruiken om de situatie van vele duizenden werknemers te verbeteren.