Actie dienstencheques 25/2 - grote schoonmaak bij Manpower

Om de twee jaar onderhandelen de verschillende sectoren over betere loon -en arbeidsvoorwaarden. De huishoudhulpen die met dienstencheques werken, voeren al maanden actie voor een dergelijk sectoraal akkoord. Ze pikken het niet dat ze als tweederangs-werknemers worden beschouwd. Zo worden de verplaatsingen tussen twee klanten niet als arbeidstijd betaald (in andere sectoren is dat wel zo), betalen deze werknemers voornamelijk zelf hun verplaatsingskosten en betalen ze -daarenboven- ook nog eens de parkeerkosten. Concreet betekent dit dat de huishoudhulpen zo’n 10 % van hun inkomen “investeren” in verplaatsingskosten. En dat terwijl sommige bedrijven gigantische winsten maken. Daarom is het tijd voor de grote schoonmaak in de sector!

Niet de eerste, maar ook niet de laatste           
Verschillende bedrijven passeerden reeds de revue: Tempo-Team, Trixxo, Daoust, … Vandaag was het de beurt aan Manpower. We blijven erop hameren dat het overheidsgeld moet worden gebruikt voor de huishoudhulpen en niet mag dienen om privékapitaal te laten aangroeien en aandeelhouders te verrijken!

18 miljoen       
In 2019 keerde Manpower ruim 18 miljoen uit aan zijn aandeelhouders. Dit is echter niet hetzelfde geschenk dat ze aan hun huishoudhulpen geven. Zij krijgen slechts een cadeaubon van 5 euro voor Kerstmis. Een goed voorbeeld van hoe huishoudhulpen worden behandeld ten opzichte van de aandeelhouders.

Gebrek aan respect     
Manpower publiceerde vorige week een advertentie voor het aanwerven van huishoudhulpen. Men zou maaltijdcheques aanbieden. Dit kwam als een doorn in het oog voor de huishoudhulpen die reeds jaren voor Manpower werken en ondanks herhaaldelijke verzoeken geen maaltijdcheques krijgen. Bovendien krijgen de vakbonden vaak klachten over fouten in de loonfiches. Dit alles getuigt van een gebrek aan respect voor de huishoudhulpen.

Tijdens de grote schoonmaak van de sector willen wij er samen met de huishoudhulpen voor zorgen dat dit verandert. De huishoudhulpen verdienen meer respect, een degelijk loon en goede arbeidsvoorwaarden!