De dienstencheques: symbool van onrecht t.a.v. vrouwen

Zoals elk jaar zullen de vakbonden op 8 maart mobiliseren naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Het is een belangrijke datum om het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan aan te klagen. Een groot deel van hen wordt nog steeds onderbetaald en heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Een trieste realiteit die nog versterkt wordt door de huidige stijging van de energieprijzen. De huishoudhulpen die met dienstencheques werken zijn in het bijzonder gevat door deze situatie. En hun werkgevers doen niets om de zaken te verbeteren.

Reeds maandenlang worden de huishoudhulpen geconfronteerd met het immobilisme van hun werkgevers in het kader van de sectoronderhandelingen. Nochtans zijn deze onderhandelingen van cruciaal belang voor deze werkneemsters die zeer lage lonen ontvangen die ruim onvoldoende zijn om waardig te kunnen leven.

De inkomens volgen de steeds groter wordende kosten niet   
Het schoentje knelt vooral rond de terugbetaling van verplaatsingskosten, die totaal onvoldoende zijn. De huishoudhulpen besteden gemiddeld 10 % van hun inkomen aan verplaatsingskosten. Bepaalde verplaatsingsvergoedingen dateren van de beginjaren van de dienstencheques en zijn bijna 20 jaar oud. Ze werden nooit verhoogd! Deze werkneemsters moeten betalen om te kunnen werken, dit is een vreselijke onrechtvaardigheid. De werkgevers uit de sector liggen er echter niet wakker van, zelfs integendeel. Terwijl de werkneemsters in de miserie zitten, aarzelen de werkgevers niet om dividenden uit te delen aan de aandeelhouders, en dat met overheidsgeld (meer informatie hierover op www.degroteschoonmaak.net).

Rechten van vrouwen worden met voeten getreden   
De sector van de dienstencheques toont aan hoe verschillende vrouwenrechten worden geschonden en dit willen we met klem bestrijden op 8 maart: gebrek aan erkenning, het denigreren van hun functie en hun werk, miserabele lonen die hen vaak verplichten om te kiezen tussen eten, zich verwarmen, zich verzorgen, vrije tijd, enz.

De dienstenchequesector is de enige waar nog geen sectorakkoord werd bereikt, terwijl de noden enorm zijn gelet op de extreem lage lonen. De vakbonden vragen een fundamentele hervorming van de sector: het is onaanvaardbaar dat de huishoudhulpen als tweederangs-werknemers worden beschouwd. De huishoudhulpen verdienen meer respect!

Week van de vrouwenrechten
Om al deze redenen zullen ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB oproepen voor een “week van de vrouwenrechten”. De vakbonden nodigen je op 8 maart in Bergen en op 10 maart in Namen uit voor een blitsactie “grote schoonmaak in de dienstencheques”. Tijdens deze acties zullen huishoudhulpen vertellen over hun moeilijkheden om waardig te leven met hun lage lonen en dat terwijl ze geconfronteerd worden met een sterk stijgende inflatie.