9de editie van “ De grote schoonmaak”

De huishoudhulpen uit de dienstenchequesector voeren al maanden acties voor hogere lonen, een betere vergoeding van de werkelijke kosten (bv.: vervoers-, parkeer- en telefoonkosten) en betere arbeidsomstandigheden.

En dat net wanneer de brandstof- en energieprijzen de pan uitrijzen. Voor veel huishoudhulpen is de situatie ondraaglijk geworden. Vandaag de dag betalen deze werknemers om te gaan werken. Gemiddeld betalen ze niet minder dan 10 % van hun loon aan de verplaatsingskosten.

Net als twee jaar geleden, is de dienstenchequesector de enige sector waar nog geen sectorakkoord is bereikt. Dit gebrek aan respect voor de huishoudhulpen is verbijsterend. De vakbonden dringen daarom aan op een fundamentele hervorming van de sector: het is onaanvaardbaar dat huishoudhulpen als tweederangs-werknemers worden beschouwd, terwijl sommige dienstenchequebedrijven enorme winsten boeken. En al zeker wanneer dit gebeurt in een sector die voor 70 % met overheidsgeld wordt gesubsidieerd.

IL&C en Daoust zijn vandaag ‘opgekuist’. Daoust is een reus in de uitzendsector, maar zou geen geld hebben om de vervoerskosten correct te betalen…

De lijst is nog lang!      
We zijn niet van plan om na deze actie te stoppen. We zullen doorgaan zolang dat nodig is, en we zullen harder en sterker worden! De acties van de huishoudhulpen kunnen gevolgd worden op www.degroteschoonmaak.net, waarop de commerciële bedrijven met de hoogste winsten en dividenden en eveneens de bedrijven die opgekuist zullen worden in kaart zijn gebracht.  

Onze boodschap is duidelijk: betalen om te gaan werken, dat is gedaan! De huishoudhulpen verdienen meer respect, een fatsoenlijk loon en correcte vergoedingen voor hun verplaatsingen.

Met onze opkuisacties willen wij de vette winsten van de dienstenchequebedrijven die de onderhandelingen blokkeren, aan de kaak stellen. Wij dringen er ook op aan dat overheidsgeld wordt gebruikt voor de werknemers, en niet om de aandeelhouders rijker te maken!