Rana Plaza herdenkingsactie 21 april

Op donderdag 21 april voerde de Algemene Centrale – ABVV mee actie voor de negende verjaardag van het drama in Rana Plaza in Bangladesh. Maar we roepen vooral ook op tot verregaande maatregelen zodat zoiets nooit meer kan gebeuren.

Wat was Rana Plaza ook alweer?  

Rana Plaza was een gebouwencomplex van acht verdiepingen hoog in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.  In het complex waren tal van textielfabrieken ondergebracht. Het gebouw was onveilig en stortte in op 24 april 2013: 1134 mensen kwamen om het leven, en duizenden raakten gewond.

Rana Plaza is niet enkel het symbool geworden van de wantoestanden in de textielindustrie, maar ook voor het gebrek aan respect voor arbeids- en mensenrechten in andere sectoren overal ter wereld. 

Wat willen we met deze herdenking in de verf zetten?

Winst mag niet boven mensenrechten en milieu staan. Daarom pleiten de Belgische vakbonden en middenveldorganisaties voor een Belgische en Europese zorgplichtwet die bedrijven verantwoordelijk houdt voor mensen-, arbeids- en milieurechten in hun productieproces. We zetten dit voorstel in de kijker tijdens de gezamenlijke campagne #madewithrespect.

Wat is een zorgplichtwet juist?

Zorgplicht is een nieuw concept in het bedrijfsleven. Het combineert de ‘plicht tot zorgvuldigheid’ met de ‘plicht tot herstel’. Vanuit hun zorgplicht moeten bedrijven erover waken dat in hun productie de mensenrechten gerespecteerd worden en moeten ze de slachtoffers van schendingen herstel aanbieden. Hun zorgplicht geldt zowel voor mensen- en arbeidsrechten als voor de internationale milieunormen. Meer info over de zorgplichtwet vind je op de website van FOS of download hier de flyer.

Neem deel aan de actie:

De negende herdenking van de slachtoffers van de Rana Plaza-tragedie vindt dit jaar plaats op donderdag 21 april van 10 tot 11 uur op het Surlet Chokierplein (nabij metro Madou), 1000 Brussel.