Vakbonden en vredesactivisten roepen op tot staakt-het-vuren in Oekraïne op Bevrijdingsdag

Op 8 mei hebben wij in België het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa en de bevrijding van Europa van het fascisme herdacht. Voor Rusland vindt deze herdenkingsdag, vanwege het tijdsverschil, plaats op 9 mei. Maar de herdenking van dit jaar wordt verder ontsierd door de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (ITUC), waarvan onze centrale lid is, wilde van de symbolische datum van "Bevrijdingsdag" gebruik maken om Poetin en Zelenski op te roepen tot een staakt-het-vuren als aanzet voor onderhandelingen.

In de brief aan de twee presidenten werd de aandacht gevestigd op:

  • de onschuldige burgers en soldaten aan beide zijden die dagelijks sterven;
  • de verwoesting en vernietiging die het leven, de bestaansmiddelen en het werk van miljoenen mensen aantast;
  • de gebouwen en wijken die in puin liggen door de Russische invasie in Oekraïne;
  • bezorgdheid over de gevolgen van de oorlog voor de levensstandaard in de wereld.

Het ITUC drong er bij president Poetin en president Zelensky op aan onmiddellijk bijeen te komen voor vredesonderhandelingen met deelneming van de VN en haar secretaris-generaal, als basis voor een nieuwe vredesarchitectuur in Europa waarin de veiligheidsbelangen van Rusland en Oekraïne worden gewaarborgd en veiliggesteld.

Algemeen secretaris Sharan Burrow van het ITUC zei: "In deze donkere en sombere tijden roepen wij de presidenten van Rusland en Oekraïne op om verantwoordelijkheid en leiderschap te tonen en de eerste stappen naar vrede in Europa te zetten."