Huishoudhulpen opnieuw tweederangs-werknemers?

Dinsdag 12 juli bespreekt de federale Kamercommissie sociale zaken een aantal wetsontwerpen (ingediend door de regering) betreffende de arbeidsvoorwaarden. We moeten vaststellen dat de dienstencheque-werknemers hierbij opnieuw zwaar gediscrimineerd worden.

Het betreft de termijn waarbinnen werknemers moeten geïnformeerd worden over hun uurrooster. De algemene regel is dat uurroosters (minstens) 7 werkdagen op voorhand moeten meegedeeld worden. Deze termijn kan ingekort worden tot 3 werkdagen maar enkel via een sectorale CAO die algemeen verbindend wordt verklaard. Maar deze regels zijn niet van toepassing voor dienstenchequewerknemers.

Voor huishoudhulpen kan de termijn namelijk ingekort worden van 7 tot 3 dagen via de individuele arbeidsovereenkomst. Waar voor andere werknemers enkel sectorale afspraken kunnen gemaakt worden, zijn de huishoudhulpen overgeleverd aan de grillen van hun werkgever. En dat terwijl huishoudhulpen helemaal niet sterk staan in de individuele  onderhandeling met hun werkgever.

Bovendien kan voor huishoudhulpen de minimumtermijn verlaagd worden tot 1 dag. Dat betekent dat de werkgever op dinsdag aan Sarah kan meedelen dat ze op woensdagnamiddag moet werken. Zoek maar een oplossing voor de kinderen! Huishoudhulpen zijn vaak mama’s met kinderen en net zij worden op de meeste flexibele manier behandeld! Dit getuigt van zeer weinig respect voor deze 150.000, vooral vrouwelijke, werknemers. De reeds precaire werknemers de minste bescherming bieden, onaanvaardbaar! De regering geeft ook geen enkele verklaring waarom ze dit onderscheid maakt. Pure discriminatie dus.

Wij vragen dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen en de dienstencheque-werknemers dezelfde bescherming geven als alle andere werknemers. Wij zullen de besprekingen nauwgezet volgen. In een sector die voor 70% wordt gesubsidieerd met gemeenschapsmiddelen moet de politiek zorgen voor een goede arbeidsbescherming en de werknemers dus niet overleveren aan de grillen van de werkgevers.