De klimaatproblemen, zijn ook problemen voor de afgevaardigden

De Algemene Centrale is zich heel bewust van de klimaatproblematiek, vooral in sectoren zoals cement of groeven, is het erg zichtbaar. Als vakbondsorganisatie raakt de kwestie rond uitstoot van broeikasgassen en de noodzakelijke vermindering daarvan ons rechtstreeks. Daarom wouden we de afgevaardigden van deze twee sectoren informeren via een studiedag. We hebben hen er op gewezen dat deze twee sectoren de meeste CO2 uitstoot hebben in Wallonië.

Het doel van de dag was om de afgevaardigde van de cement- en groevensector de verschillende klimaatbeleid maatregelen voor te stellen die in België en in Wallonië worden uitgevoerd. Onze afgevaardigden kregen de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen over Europese aangelegenheden met adjunct-secretaris-generaal van IndustriAll Europe, Judith Kirtong-Darling. Het Europese niveau werd besproken met een presentatie door Inter-Envireonnement Wallonie (IEW) van de sectorale overeenkomsten op Waals niveau.

De rol van de afgevaardigden

Maar het hart van de vakbondsactie blijft het bedrijf. De dienst Vorming van de Algemene Centrale presenteerde de verschillende instrumenten waarover de afgevaardigden beschikken om het management te ondervragen over hun beleid (of gebrek aan beleid) inzake de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De studiedag was daarnaast ook de ideale gelegenheid om de vooruitzichten en de verschillende strategieën die worden overwogen om de cement- en groevensector koolstofvrij te maken, te bespreken. Deskundigen van ADEME, het Franse agentschap voor energietransitie, gaven hierover de nodige informatie.

Als afsluiter, herinnerde Sébastien Dupanloup eraan dat deze dag niet het einde, maar het begin betekent voor een werk dat wij als vakbond in vele sectoren zullen verrichten. Wij moeten blijven werken aan een echte vakbondsstrategie en -visie op het gebied van het klimaatbeleid en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de industriële sectoren. Dat kan niet zonder onze afgevaardigden op te leiden en hen bij deze kwesties te betrekken. Zo kunnen zij de werkgevers met deze kwesties confronteren en concrete vooruitgang boeken met de Rechtvaardige Transitie (AC INFO, nr. 2 p18) in de bedrijven.