Een digitaal platform ter ondersteuning van werknemersrechten in Qatar en de rest van de wereld

Het doek voor het WK 2022 is gevallen. Nu deze rijke Golfstaat niet meer in de schijnwerpers zal staan, willen we er vooral voor zorgen dat de in de afgelopen jaren verworven rechten van migrerende werknemers in Qatar niet opnieuw geschonden worden. Onze centrale strijdt al jaren samen met andere vakbonden en ngo’s om de rechten van deze werknemers, die van ver komen in de hoop op betere tijden, te verbeteren en te respecteren. In het land van grootheidswaanzin kunnen ze alleen maar teleurgesteld worden door de arbeidsomstandigheden die er gelden. Een rijk land betekent niet per se respect hebben voor de rechten…

Om de rechten van de werknemers te verbeteren, steunt de Algemene Centrale (AC) samen met Building en Woodworkers International (BWI) al geruime tijd de oprichting van een centrum voor migrerende werknemers in Qatar. Dit centrum, georganiseerd door en voor migranten, heeft tot doel om advies en opleidingen aan te bieden. Het zou een veilige plaats zijn waar migranten ook terecht kunnen om hun rechten te leren kennen.

We hebben jammer genoeg nog geen concrete vooruitgang kunnen boeken, gezien de autoriteiten van Qatar en de FIFA niet erg enthousiast zijn. Daarom hebben BWI, IDWF (huishoudwerksters – waarvan de AC ook lid is) en FiFPro (vakbond van voetballers) een platform gelanceerd dat dezelfde rol zal vervullen, maar dan digitaal. Dit wereldwijde digitale platform werd op 16 december 2022 geactiveerd. Het doel? Steun verlenen aan migrerende werknemers die na het WK in Qatar zullen blijven én aan zij die bij toekomstige internationale voetbalevents in andere landen zullen worden ingezet.

Lees het persbericht van BWI hier (FR – ENG – D – ESP).