Parijs 2024: internationaal bezoek aan werven Olympische Spelen

Parijs 2024 staat voor de deur. We mogen echter niet vergeten om lessen te trekken uit het laatste grote sportevenement, dat veel inkt… en veel bloed heeft doen vloeien. Het is een understatement om te zeggen dat het door het rijke emiraat uit het Midden-Oosten georganiseerde event een bittere nasmaak heeft achtergelaten in de mond van de internationale arbeidswereld. Veel arbeidsmigranten werden onder onaanvaardbare omstandigheden tewerkgesteld om de stadions en woningen voor het WK te bouwen. Velen hebben er hun leven verloren of moeten, ondanks hun arbeidsongeschiktheid, blijven werken nadat ze bij een arbeidsongeval betrokken waren.

Wij zullen dit niet vergeten en willen voorkomen dat dergelijke wantoestanden zich in de toekomst herhalen. En de nabije toekomst is Parijs 2024. Voorlopig bouwen de grote Franse bouwgroepen de accommodaties voor de atleten en de internationale delegaties.

In het kader van de internationale sportcampagne organiseert BWI (Building and Woodworkers International), waarvan onze centrale lid is, in samenwerking met SOLIDEO (Société de Livraison des Ouvrages Olympiques) en de Franse vakbonden van de bouw werfbezoeken. Hun doel: de veiligheidsrisico’s voor werknemers op de werven van de Olympische Spelen verminderen én ervoor zorgen dat alle partijen positief op het project kunnen terugkijken.

Voor ABVV Bouw is het hoog tijd:

  • voor een gecoördineerde aanpak,
  • om te leren van de ervaringen uit het verleden,
  • om een einde te maken aan de sterfgevallen tijdens het bouwen van stadions en woningen.

En dit is nog maar het begin! Voor ons moeten dergelijke megasportevenementen de internationale akkoorden inzake veiligheid en gezondheid van de werknemers volledig respecteren.

Dit eerste internationale bezoek zal door een reeks andere bezoeken tot het einde van de bouw van de Olympische Spelen 2024 in Parijs worden gevolgd. Het doel? Ervoor zorgen dat de Spelen voor de atleten én de werknemers op de vele bouwplaatsen in goede omstandigheden plaatsvinden.