Recordwinsten voor de aandeelhouders... en de werknemers?

In de afgelopen 2 jaren maakte de petroleumsector wereldwijd recordwinsten. De winstcijfers voor 2022 van de oliemaatschappijen zijn fenomenaal: 56 miljard dollar voor het Amerikaanse ExxonMobil of 38,4 miljard dollar bij TotalEnergies. De nettowinst van TotalEnergies bedroeg 20,5 miljard dollar. Het Britse BP bijvoorbeeld heeft zijn inkomsten verdubbeld tot 27,7 miljard dollar, terwijl het Nederlandse Shell een winst van 42,3 miljard dollar heeft geboekt.

Sectoronderhandelingen 2023-2024

De onderhandelingen voor een sectoraal akkoord 2023-2024 gaan binnenkort van start. We stellen vast dat de stijging van de winsten en de uitkering van de dividenden gepaard gaat met verregaande miskenning van de rol van de werknemers die uiteindelijk zorgen voor de winsten.

Een sectorakkoord dient op solidaire wijze de loon- en arbeidsvoorwaarden te verbeteren. We zien echter dat dit niet langer het geval is. De bedrijven maken megawinsten en er gaat amper iets naar de werknemers. De bedrijven verschuilen zich opnieuw achter de loonnorm om nu al te stellen dat loonsopslagen niet mogelijk zijn. De loonnorm voor de periode 2023-2024 is vastgelegd op 0,0% door de wet van 96.

De afgevaardigden van ABVV Petroleum zullen blijven vechten voor sectorakkoorden met inhoud en een rechtvaardige deel van de winsten voor de werknemers. Steun hen daarbij in de komende sectoronderhandelingen!

Lees hier ons pamflet