Onderhandelingen betonindustrie: stand van zaken

Op 8 en 13 juni hielden we twee onderhandelingssessies met de werkgevers. Aanvankelijk zag het er goed uit, beide partijen deden hun best om tot een overeenkomst te komen. Maar toen we bij de kern van jullie eisen kwamen, trokken de bazen zich terug.   

We hebben twee belangrijke syndicale eisen. En daar staan we achter! Het gaat om een betere status voor vakbondsafgevaardigden en een koopkrachtpremie die in verhouding staat tot de goede gezondheid van de sector. 

Verbetering van de status van de SD 

In de afgelopen 50 jaar is alles veranderd in de betonindustrie: technieken en opleiding, de grootte van bedrijven, onderaanneming, gezondheid op het werk en werktijden. Maar de CAO voor vakbondsafvaardiging is niet veranderd. Toch worden de problemen steeds complexer en zijn jullie afgevaardigden te weinig in aantal en hebben ze bovendien te weinig tijd: 3 uur vakbondsfaciliteiten per maand om alles te behandelen is onmogelijk. Soms duurt het een uur om een SWT- of tijdskredietdossier te begrijpen. Blijven de werkgevers nog lang vasthouden aan hun verouderde en archaïsche visie op de sociale dialoog? 

Koopkrachtpremie  

De sector doet het financieel erg goed. Hij heeft weinig geleden onder de pandemie en de oorlog in Oekraïne. De meeste bedrijven maken winst. Terwijl de loonsverhogingen in 2023 en 2024 bevroren zijn, aarzelen de bazen om zoveel mogelijk werknemers een koopkrachtpremie te betalen.   
 
Daarom hebben we een aantal innovatieve en creatieve technische oplossingen voorgesteld: een betere berekening van de winst, het samenvoegen van syndicale faciliteiten, enz. De werkgevers weigerden. Er is een nieuwe onderhandelingsdatum vastgesteld op 28 juni. En we rekenen op een andere houding van de werkgevers!