De werknemers van de petroleum keuren het sectoraal ontwerpakkoord goed

Koopkrachtpremie, afschaffing van looncategorieën, eindeloopbaan, transitie, … De inhoud van het sectoraal ontwerpakkoord van de petroleum werd door twee derde van de werknemers goedgekeurd in een referendum dat door militanten werd georganiseerd. De sector heeft dus een overeenkomst voor de periode 2023-2024. Wat zijn de belangrijkste voordelen voor de werknemers? En op welke obstakels is men gestuit tijdens de onderhandelingen? Lees hieronder meer.

“Geef ons de vrijheid om te onderhandelen”

De loononderhandelingen worden nog steeds belemmerd door de wet van 1996 en de loonnorm. Dit is problematisch omdat hierdoor niet vrij over loonsverhogingen kan worden onderhandeld. "In deze omstandigheden wordt de aantrekkelijkheid van de sector en de motivatie van het personeel ondermijnd", zegt Andrea Della Vecchia, federaal secretaris van ABVV Petroleum. "De werknemers van de petroleum zijn goed geplaatst om dit te weten: de financiële middelen zijn er, maar hun lonen gaan niet evenredig omhoog. Dat is niet correct. De werknemers uit de sector zullen zich blijven mobiliseren om ervoor te zorgen dat de wet van 1996 wordt gewijzigd".

Daarnaast wordt binnen de sector de koopkrachtpremie ingevoerd: afhankelijk van de voorwaarden waaraan moet worden voldaan, kan deze € 500 of € 750 per werknemer bedragen. Ook worden de laagste looncategorieën voor arbeiders en bedienden afgeschaft. "Dit betekent een mooie stijging voor de betrokken werknemers".

Eindeloopbaan en belastend werk

De bedragen van het aanvullend pensioen van de sector zijn verhoogd en alle stelsels SWT en tijdskrediet zijn geactiveerd. "Dit is een minimum voor onze sector, gezien het belastend werk waarmee veel werknemers te maken hebben," zegt Andrea, "We verhogen ook de financiële compensatie voor werknemers die van ploeg- en nachtwerk overstappen naar dagwerk”.

Het sociaal overleg opent de deuren voor de transitie

Het sectorakkoord bevat ook een passage over de energietransitie, die door de sociale gesprekspartners van de sector en de bedrijven zal worden behandeld. Welke impact zal de transitie hebben op de werkgelegenheid en op de toekomst van de bedrijven? Welke gezamenlijke oplossingen kunnen werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers in bedrijven invoeren? Dit is een eerste stap voorwaarts in een cruciale en actuele kwestie die de militanten van ABVV Petroleum nauw aan het hart ligt.

Meer informatie over het akkoord vind je hier. Wat betekent dit sectorakkoord concreet voor jou? Meer informatie nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met jouw afgevaardigde, jouw plaatselijk kantoor van ABVV petroleum of om ons je vragen te stellen via info@abvvpetroleum.be.