Akkoord gevonden in de scheikunde

De militanten van ABVV Scheikunde hebben vandaag het ontwerp van sectoraal akkoord 2023-2024 goedgekeurd. Dankzij het syndicale werk ontvangen zwangere werkneemsters en werkneemsters in borstvoedingsverlof bij een werkverwijdering een dagvergoeding van € 13,5, blijven de minimumlonen verder stijgen en is er een koopkrachtpremie van € 350 voorzien in de sector. Andere voordelen? Anciënniteitsverlof, leeftijdsgebonden verlof en een vergoeding bij het stelsel landingsbanen. "Ook al blijven we op een paar punten op onze honger zitten, toch er zijn genoeg elementen om ons akkoord te geven", zegt Andrea Della Vecchia, federaal secretaris verantwoordelijk voor de sector. "De wet van 1996 en de daaruit voortvloeiende loonnorm blijven echter problematisch. Deze strijd gaat door”.

"Laat ons onderhandelen in alle vrijheid"

Sectorale onderhandelingen worden belemmerd door een verouderd wettelijk kader dat loonsverhogingen beperkt. Toch zijn er middelen om het dagelijks leven van werknemers te verbeteren. "Bovendien moet de sector zichzelf aantrekkelijker maken voor werknemers en jongeren. Als dat niet gebeurt, zullen de eersten niet blijven en de laatsten niet naar de scheikunde komen", zegt Andrea. Hoe kan dit worden bereikt? "We moeten de sociale gesprekspartners de vrijheid geven om betere arbeidsomstandigheden te bepalen. Het gaat over een kwestie van respect naar de werknemers toe en de aantrekkelijkheid van de sector”.

Solidair en ecologisch sectoraal akkoord

Toch werd er een akkoord bereikt in de sector scheikunde. “Ja, want het akkoord bevat meerdere verbeteringen, in het bijzonder voor werknemers van bedrijven zonder syndicale delegatie", zegt Andrea. "Het solidaire karakter van het ontwerpakkoord was fundamenteel voor ons". De vooruitgang omvat de invoering van een sectorale koopkrachtpremie van € 350. De minimumlonen stijgen verder. We hebben ook de dagvergoeding voor zwangere werkneemsters bij werkverwijdering verhoogd. In de toekomst zullen ze deze vergoeding ook ontvangen in geval van borstvoedingsverlof.

Vervolgens doet de energietransitie zijn intrede in het sociaal overleg: de sociale gesprekspartners op sectoraal vlak en op bedrijfsvlak zullen zich hierover buigen. Welke gevolgen zal de transitie hebben voor de werkgelegenheid en de toekomst van de bedrijven? Welke gezamenlijke oplossingen kunnen werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers invoeren in de bedrijven? We openen de sociale dialoog over de transitie, een cruciaal en actueel thema.

“We blijven op onze honger zitten”

Het akkoord voldoet echter niet aan alle verwachtingen van de werknemers. "Stress op het werk en de verlenging van de loopbanen blijven problematisch. Er is zeker nog werk aan de winkel om het werk meer werkbaar te maken. We denken dan in het bijzonder aan werknemers in ploeg- en nachtarbeid," zegt Andrea. Dan is er nog de kwestie van de vertegenwoordiging van niet gebaremiseerde bedienden. "Een deel van het personeel van de sector heeft nog geen syndicale vertegenwoordiging, namelijk de werknemers die onder de categorie vallen van niet gebaremiseerde bediende. Dit is een twistpunt binnen de bedrijven. De sector moet een oplossing vinden".

De syndicale uitdagingen zijn dus bekend. Ondertussen kan het sectorakkoord worden ingevoerd. Meer informatie over het akkoord vind je hier. Meer informatie nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met je afgevaardigde, jouw plaatselijk kantoor van ABVV Scheikunde of om je vraag te sturen naar info@abvvscheikunde.be.