Vrijstelling voor attest arbeidsongeschiktheid op eerste ziektedag

Op 30 oktober 2022 werd er een nieuwe wetgeving opgemaakt die in werking is sinds 28 november van hetzelfde jaar. De wetgeving zorgt ervoor dat vandaag voor een eerste dag ziekte geen attest voor arbeidsongeschiktheid nodig is.

Hoe gaat dat in zijn werk?

De nieuwe wet zegt dat de werknemer 3 keer per kalenderjaar vrijgesteld is om voor een eerste ziektedag een attest van arbeidsongeschiktheid voor te leggen. Dit geldt sowieso voor alle bedrijven die minstens 50 werknemers hebben. Bedrijven met minder dan 50 werknemers, kunnen van die nieuwe regel afwijken, maar enkel als hierover een nieuwe bedrijfscao* is afgesloten of als het arbeidsreglement in die zin is aangepast. 

Wat is nog belangrijk?

Deze wet geldt ook voor wie langer dan 1 werkdag ziek is. Je moet wel nog steeds vanaf je eerste ziektemoment aan de werkgever laten weten dat je arbeidsongeschikt bent. Ben je bijvoorbeeld drie dagen ziek, dan hoeft die eerste dag niet gedekt te worden door het attest. We raden je wel aan dit toch te vragen aan je dokter, zodat je voor alle drie de ziektedagen een attest hebt.

Kan je een controlearts verwachten op de eerste dag zonder attest?

De werkgever mag wel nog steeds een controlearts opsturen, ook al besluit je voor de eerste dag geen attest door te geven. Daarbij is het dus (zoals voorheen!) nog steeds noodzakelijk om je verblijfsadres aan je werkgever door te geven als je niet op je vaste woonplaats verblijft.

Wat is de eerste ziektedag?

Als je al hebt gewerkt op de dag dat je ziek wordt (en je moet dus naar huis keren), dan hoeft dit sowieso niet via een attest arbeidsongeschiktheid verantwoord te worden.

Wat als je van werkgever verandert doorheen het jaar?

Dan wordt je recht op de 3x vrijstelling hernomen. Dit recht staat (en valt) namelijk per arbeidsovereenkomst. Dit geldt dus ook voor mensen met twee (of meerdere) jobs: per arbeidscontract heb je het recht om 3x 1 dag afwezig te zijn wegens ziekte zonder attest van arbeidsongeschiktheid.

 

* cao: collectieve arbeidsovereenkomst