Waalse regering geeft huishoudhulpen gehoor

Na maanden van strijd zijn de Waalse huishoudhulpen eindelijk gehoord door de Waalse regering. Deze laatste heeft een krachtig signaal gegeven door in te gaan op de legitieme eisen van de werkneemsters.

Het ABVV en het ACV strijden samen met de huishoudhulpen voor een betere regelgeving voor de dienstenchequesector en meer respect voor de werkneemsters. Vandaag is de Waalse regering de eerste die luistert naar hun legitieme eisen.

We willen minister Morreale bedanken, omdat ze rekening heeft gehouden met de realiteit van de huishoudhulpen en hun klanten.

De belangrijkste punten:

  • een risicoanalyse met de organisatie van een medische check-up is nu verplicht, in navolging van onze campagne ‘mijn gezondheid is onbetaalbaar’;
  • 100% vergoeding van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer. Dit is een eis die we al enkele maanden stellen;
  • het einde van administratieve kosten voor de klanten, wat ook een einde maakt aan het misbruik door bepaalde dienstenchequebedrijven.

Deze belangrijke stap in het voordeel van de huishoudhulpen uit het zuiden van het land moedigt ons aan om de strijd verder te zetten tot alle huishoudhulpen in heel België dezelfde behandeling genieten.

Vandaag dringen we er dus op aan dat ook de Vlaamse en Brusselse ministers hun verantwoordelijkheid opnemen voor de huishoudhulpen en gebruikers van dienstencheques. Het is aan hen om een met overheidsgeld gesubsidieerde sector te reguleren en een einde te maken aan het cowboygedrag van sommige werkgevers van dienstenchequebedrijven.

Dit was echter alleen mogelijk dankzij de vastberadenheid en mobilisatie van de huishoudhulpen. Zij hebben ons de voorbije jaren meermaals hun solidariteit en strijdbaarheid getoond. Gefeliciteerd!