Lessen trekken uit het verleden, niet voor alle bouwpromotoren

Twee jaar na de tragische gebeurtenis bij een school in aanbouw in Nieuw-Zuid blijkt dezelfde bouwpromotor een nieuw prestigeproject in Gent neer te zetten. Lessen uit het verleden trekken, is duidelijk niet voor iedereen een must. Strenge maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat dergelijke bouwpromotors cowboy blijven spelen, zonder de minste aandacht voor het leven van de werknemers.

Dezelfde bouwpromotor
Op 18 juni 2021 stortte een school in aanbouw in het Antwerpse Nieuw-Zuid. Vijf arbeiders lieten er het leven en negen anderen waren gewond. Het onderzoek naar de exacte oorzaak van de instorting loopt nog, maar volgens minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne lijdt er weinig twijfel dat er zware fouten zijn gemaakt op deze werf. En toch is één van de grootste bouwpromotoren van ons land én dus dezelfde bouwpromotor als in Nieuw-Zuid een nieuw provinciehuis aan het zetten in Gent... met dezelfde werkmethoden! Kan dit zomaar?

Gebrek aan controle
De grootste problemen op werven: een onoverzichtelijk kluwen van ontelbare onderaannemingen en een gebrek aan controle. Niemand zou weten wie wanneer aanwezig is op de werf om er bepaalde werken uit te voeren. Men kan dit nochtans nagaan via de Check In At Work. Het niet controleren hiervan opent deuren voor sociale dumping en zorgt voor onveilige situaties voor de werknemers. Er moeten toch lessen getrokken worden uit de ramp in Antwerpen?!

Strenge maatregelen zijn een must
Als ABVV Bouw eisen we de bewaking en controle van de verticale keten van onderaannemers (d.m.v. de Check In - Check Out) en een effectieve hoofdelijke aansprakelijkheid voor de gehele onderaannemingsketen. Strengere maatregelen zijn nodig! Wij hopen daarbij dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt en terugkomt met een wetsvoorstel met échte standpunten, zodat rampen zoals in Nieuw-Zuid voorkomen worden in de toekomst.