De gezondheid van huishoudhulpen is onbetaalbaar

De gezondheid van huishoudhulpen is onbetaalbaar
Minister Vandenbroucke, je hebt een rol te spelen!

Morgen ontmoet een delegatie van het ACV en ABVV Dienstencheques de federale minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, met een heel duidelijk doel: hem vragen om veilige en kwaliteitsvolle banen te garanderen en om het beroep van huishoudhulp te erkennen als risicovol beroep. Bovendien is het absoluut noodzakelijk dat de ziekten die duidelijk het gevolg zijn van het uitvoeren van dit werk worden erkend als beroepsziekten. In de praktijk zien we dat huishoudhulpen last hebben van klachten die duidelijk samenhangen met de aard van hun werk: longproblemen, huidaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen, ... deze ziekten moeten worden erkend als beroepsziekten.

De ontmoeting met de minister van volksgezondheid volgt op de welzijnsinspectie die vorig jaar werd uitgevoerd. Van de 175 geïnspecteerde dienstenchequebedrijven voldeden negen van de tien eenvoudigweg niet aan de gezondheidsvoorschriften.

De regels bestaan en ze moeten worden gehandhaafd!

Wat we dringend eisen, is dat werkgevers hun huishoudhulpen laten werken met het juiste materiaal en veilige schoonmaakproducten. De inspectie heeft een volledig rapport opgesteld met duidelijke instructies voor werkgevers. Het is echter duidelijk dat de gezondheid van huishoudhulpen voor hen geen prioriteit heeft, want ze weigeren de maatregelen die in het rapport staan, uit te voeren.

Onze eisen zijn nochtans gerechtvaardigd, we willen:
  • een voorafgaand en periodiek gezondheidstoezicht door een arbeidsarts;
  • een voorafgaand bezoek aan de werkplek van de klant door het bedrijf;
  • een risicoanalyse per werkplek en per werknemer.
  • een erkenning van beroepsziekten.

Als gesubsidieerde sector vinden wij dat er een rol is weggelegd voor de betrokken ministers. Daarom gaan er morgen een 100-tal huishoudhulpen op bezoek bij minister Vandenbroucke.