Federgon spot nog steeds met huishoudhulpen

Hoewel het sociaal overleg in de sector moeizaam verloopt en er op 26 oktober een vergadering voorzien was, vroeg Federgon opnieuw uitstel van onderhandelingen. Dag na dag, week na week en maand na maand is het hetzelfde liedje: Federgon en haar leden drijven openlijk de spot met de huishoudhulpen.

Eind september kondigde Vlaams minister Brouns aan dat hij dit jaar 50 miljoen extra voorziet voor de sector. Op 13 oktober vond, naar aanleiding van de uitspraken van minister Brouns, een vergadering tussen de sociale partners plaats. Daar werd ook overeengekomen om deze week te onderhandelen. Maar het ziet er meer en meer naar uit dat de werkgevers deze 50 miljoen willen krijgen zonder enige voorwaarde. En daar knelt het schoentje: met het geld van de Vlaamse Regering in de hand ziet Federgon geen reden meer om de onderhandelingen binnen een redelijke termijn voort te zetten. Het gaat nochtans om het verbeteren van het welzijn, de lonen en arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen. Het is namelijk dankzij hen dat de sector bestaat. 

Jij kiest!

Onze boodschap aan de bevoegde ministers, aan de gebruikers van het systeem en aan de huishoudhulpen zelf: de keuze is aan jou!

 Ministers, als subsidiërende overheid is het jullie verantwoordelijkheid om het doel van het dienstenchequesysteem nooit te vergeten: jobs creëren en zwartwerk tegengaan door gezinnen te helpen. Het is, in tegenstelling tot wat Federgon gelooft, nooit de bedoeling geweest om aandeelhouders te verrijken. Investeer dus enkel in bedrijven die op hun beurt investeren in de veiligheid, het welzijn en de loon- en arbeidsvoorwaarden van huishoudhulpen. Zoniet dreigt het geld van de belastingbetaler rechtstreeks in de zakken van de aandeelhouders te verdwijnen.

Gebruikers: weet dat niet alle dienstenchequebedrijven hetzelfde zijn. Kies voor een dienstenchequeonderneming die zorg draagt voor haar werknemers, niet voor haar aandeelhouders.

Huishoudhulpen: weet dat je, samen met je klanten, kan overstappen naar een andere en betere werkgever. Kies voor een bedrijf dat niet aangesloten is bij Federgon!