Halve dagen tijdelijke werkloosheid in de bouw? Een vals goed idee

ABVV Bouw vernam deze morgen/8 januari via de pers dat de werkgevers uit de bouwsector voor halve dagen tijdelijke werkloosheid pleiten… en dit zonder enig voorafgaand signaal of overleg.

De bouwsector is uiteraard onderhevig aan weersomstandigheden. Het zijn vooral de koude winterdagen die bouwvakkers parten spelen. Om de veiligheid van deze werknemers te garanderen tijdens winterperiodes, bestaan er sectorale afspraken. Dient het werk stopgezet te worden? Dan bestaat er het systeem van weerverlet, waar in de praktijk heel weinig problemen mee ondervonden worden.

Gianni De Vlaminck, federaal secretaris van de bouwsector bij het ABVV: “Oproepen om nu een systeem van halftijdse werkloosheid in te voeren, is niet alleen kort door de bocht, maar in de praktijk ook niet haalbaar voor een sector als de bouw.”

Een systeem van halve dagen tijdelijke werkloosheid houdt bovendien helemaal geen rekening met de realiteit op de werf. Bouwvakkers maken ’s morgens en ’s avonds dikwijls lange verplaatsingen en zullen het niet bepaald appreciëren om na een paar uur werk naar huis te worden gestuurd.

Er bestaat overigens genoeg flexibiliteit in de sector. Bouwvakkers zijn zeker geen vragende partij om op wacht te staan en opgeroepen te worden afhankelijk van de weersomstandigheden. Het afbreken van de huidige systemen in de bouwsector zal contraproductief zijn voor het aantrekken en behoud van bouwvakkers.

ABVV Bouw betreurt dat zulke uitspraken van de werkgevers in de pers worden verklaard, zonder dat hier eerst binnen het sociaal overleg over gesproken wordt. Er is dus helemaal geen overleg met de vakbonden over het onderwerp, zoals de bouwfederatie dat verklaart. Tijdens de eerste koude dagen van de winter verklaringen afleggen aan de pers kan niet gecatalogeerd worden als sociaal overleg in de definitie van het woord. Het lijkt ons meer opportuun om zulke voorstellen via de geijkte kanalen te bespreken.