Huishoudhulpen gaan hun geld halen bij de aandeelhouders

Woensdag 7 februari zijn meer dan 500 afgevaardigden van de drie vakbonden uit de dienstenchequesector samengekomen in Brussel. Aanleiding? De door de werkgevers ingetrokken cao eindejaarspremie. Eén ding is alvast zeker voor de huishoudhulpen: no way! Daarom houden ze vanaf vandaag acties bij de grootste aandeelhouders uit de sector. Miljoenen aan dividenden aan de aandeelhouders, maar nada voor hun koopkracht of hun welzijn?! Dat is onaanvaardbaar!

Kerstcadeau van de werkgevers

Federgon en DCO Vlaanderen wensten de huishoudhulpen vorig jaar alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar; de cao eindejaarspremie en syndicale premie werd ingetrokken. Gevolg? De hardwerkende huishoudhulpen lijden een gemiddeld koopkrachtverlies van € 540. Het respect voor de huishoudhulpen is terug ver te zoeken. Zij hebben op de bijeenkomst alvast één zaak duidelijk gemaakt: zij zullen niet aanvaarden dat aan gemaakte afspraken wordt geraakt! Het zijn de werkgevers die de strijdblij hebben opgegraven, de huishoudhulpen zullen gepast antwoorden.

De vakbonden onderstrepen daarbij dat de sector voor 70 % gesubsidieerd wordt met belastinggeld. Dat geld mag niet gebruikt worden om aandeelhouders te verrijken, maar moet gebruikt worden om de arbeidsomstandigheden van de werkneemsters te verbeteren. Daarom gaan de huishoudhulpen langs bij de aandeelhouders van de grote bedrijven om hun eindejaarspremie en syndicale premie terug te eisen.

Op www.degroteschoonmaak.net vind je een kaart met de twintig grootste aandeelhouders in de dienstenchequesector. Deze kaart zal in de loop van de tijd evolueren. Aandeelhouders, jullie kunnen zich niet meer verstoppen. Neem jullie verantwoordelijkheid! De huishoudhulpen, hun koopkracht en hun gezondheid moeten primeren!