BNP Paribas in pek en veren

Belofte maakt schuld. Meer dan 800 huishoudhulpen hebben vandaag te Brussel hun geld opgeëist voor het kantoor van BNP Paribas, een van de belangrijkste aandeelhouders van Het Poetsbureau. Voor de werkneemsters uit de sector is de maat vol. Ze keuren de schandalige houding van de aandeelhouders af die zich achter Federgon verstoppen om het inkomen van hun huishoudhulpen drastisch te verminderen omwille van hun honger naar meer dividenden. Deze aandeelhouders gedragen zich als cowboys, als wetteloze bandieten.
Geen eindejaarspremie voor huishoudhulpen

De druppel die de emmer deed overlopen, was de beslissing van Federgon en DCO Vlaanderen om eind vorig jaar tussen de feestdagen door de akkoorden met betrekking tot de eindejaarspremie en de syndicale premie eenzijdig op te blazen. Een gemene uithaal zonder voorgaande. Vergeet niet dat het om miljoenen euro’s overheidsgeld gaat dat de huishoudhulpen, één van de slechtst betaalde beroepsgroepen in België, ontzegd wordt om de zakken van de grote aandeelhouders te vullen.

Steeds meer geld

Alsof het nog niet genoeg is, blijven de grote commerciële bedrijven beweren dat er nog meer geld naar hun bedrijven moet stromen. Nooit een cent naar de huishoudhulpen. Opvallend: deze bedrijven hebben de voorbije negen jaar een gemiddeld rendement van 13% gerealiseerd op hun investering. En 75% van hun winst werd uitgekeerd aan de aandeelhouders. Maar de koopkracht van de huishoudhulpen die ging er steeds verder op achteruit.

Pek en veren

Aangezien de aandeelhouders zich als cowboys gedragen, hebben de huishoudhulpen besloten om hen te behandelen zoals de bedriegers in het Wilde Westen werden behandeld: besmeurd met pek en veren.  Hun boodschap is duidelijk: “het overheidsgeld móét naar de huishoudhulpen gaan en niet naar de aandeelhouders!”

Vinden jullie dat nog normaal?

Dat is de vraag die de 150.000 huishoudhulpen uit de sector en hun vakbonden stellen aan de bevoegde ministers uit de regio’s: vinden jullie het normaal dat een sector, die voor 70 % met publieke middelen gesubsidieerd wordt, de werknemers hun voordelen ontneemt om vervolgens nog genereuzer uit te kunnen keren aan de aandeelhouders? Wij alvast niet. Het overheidsgeld moet ingezet worden om de leef- en arbeidsomstandigheden van de huishoudhulpen te verbeteren.

De huishoudhulpen laten het daar niet bij. Zolang de cao niet in ere hersteld wordt, worden de acties verder gezet en zal het sociaal overleg niet worden heropgestart. Hou onze dynamische kaart op www.degroteschoonmaak.net alvast in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe acties, want voor ons is het klaar en duidelijk: het is genoeg geweest!