Een stem voor alle werknemers uit de sector hout en stoffering

Sinds april 2021 vallen arbeiders en bedienden uit de sector hout en stoffering onder één paritair comité: PC 126. Bijna drie jaar en twee sectorale onderhandelingsrondes later is de harmonisatie van de statuten op de goede weg. Voor ons is het duidelijk: één stem hebben voor alle werknemers in de sector versterkt ons.

Ook al hebben sommige sectoren, zoals de petroleum, reeds een stap gezet om hun paritaire comités voor arbeiders en bedienden samen te voegen, is de fusie binnen de sector hout en stoffering een primeur. Bedienden behoorden hiervoor wel tot de sector hout en stoffering, maar vielen onder de bevoegdheid van PC 200 (waaronder bedienden vallen die geen ‘eigen’ paritair comité hebben). Sinds 1 april 2021 vallen de bedienden uit deze sector echter onder PC 126, dat de twee statuten groepeert.

Deze overgang ging echter niet van de ene op de andere dag; het bevoegdheidsgebied werd uitgebreid, er werd een reeks cao’s afgesloten en er werden afspraken gemaakt om deze overgang ook in de praktijk door te voeren. Gianni De Vlaminck, federaal secretaris van de Algemene Centrale bevoegd voor de sector, heeft hieraan een grote bijdrage geleverd. Hij vindt deze overgang goed: “Onze centrale vertegenwoordigde reeds alle arbeiders en bedienden uit de sector. Het feit dat ze nu tot hetzelfde paritair comité behoren, dat heeft ons nog sterker en effectiever gemaakt. Ons doel? De loon- en arbeidsvoorwaarden voor arbeiders én bedienden naar boven nivelleren. Op lange termijn willen wij tot een gemeenschappelijk kader van loon- en arbeidsvoorwaarden komen voor alle werknemers in de sector. Tijdens de sectorale onderhandelingen 2023-2024 hebben we reeds vooruitgang geboekt en we zullen dat blijven doen tijdens de komende onderhandelingen”.

Moeizame sectoronderhandelingen

De vakbonden hebben hard moeten strijden voor een akkoord in de sector hout en stoffering voor de periode 2023-2024. De onderhandelingen sleepten tot oktober aan, maar we hebben uiteindelijk een akkoord bereikt voor: een koopkrachtpremie voor alle werknemers, de harmonisering van de regeling voor klein verlet en een verhoging van het aantal opleidingsdagen. Voor de bedienden is een belangrijke stap gezet: zij ontvangen vanaf 2027 een syndicale premie. Deze onderhandelingen zijn nog maar net achter de rug, en toch staan de volgende reeds voor de deur. Een van de belangrijkste doelen is om een aanvullend pensioen te bekomen voor de bedienden.

Eén stem voor alle werknemers. Samen voor een sterkere tegenmacht en een efficiënter sociaal overleg. Het eengemaakte PC is een echte troef voor de werknemers uit de sector hout en stoffering en kan een inspiratiebron zijn voor andere sectoren die in de toekomst deze stap willen zetten. Je kan erop rekenen dat wij er als Algemene Centrale – ABVV voor zullen zorgen dat deze harmonisering van statuten ten voordele van jou en je collega’s wordt uitgevoerd.

De sector hout en stoffering (PC 126) groepeert een vrij heterogene groep van bedrijven: fabrikanten van meubels (keukens, eetkamers, matrassen, beddenbodems, ...), houten plaatmateriaal (spaanplaten, MDF, fineer, …), houten constructie-elementen (deuren, houtskeletbouw, ...), verpakkingen (kisten, paletten, ...) en andere producten zoals speeltoestellen, borstels, kaders en muziekinstrumenten.

Bois - tableau