Sioen deelt een nieuwe klap uit aan zijn 79 ontslagen werknemers

Kosten besparen door garens uit Azië te importeren om zo de spinnerij in Moeskroen te sluiten, ongeacht de toekomst voor de 79 werknemers. Dat is de strategie van het bedrijf Sioen. Hun gebrek aan respect bereikte maandag een hoogtepunt met een voorstel van ontslagvergoeding dat belachelijk is in vergelijking met de winsten die de groep de laatste jaren boekte. De vakbonden beslisten om de onderhandelingstafel te verlaten in afwachting van behoorlijke voorstellen.

Eind oktober 2023 kondigde het bedrijf Sioen in Moeskroen aan dat het de intentie had de spinnerijafdeling te sluiten en 79 werknemers te ontslaan. Een ware klap in het gezicht van iedereen die zich de laatste jaren zo hard heeft ingezet in een moeilijke situatie. De reden volgens Michèle Sioen: de stijging van de energie- en grondstoffenprijzen in de textielsector.

Fase 1 van de wet Renault toonde nochtans aan dat de intentie van de groep, wereldleider op de markt van gecoat technisch textiel en beschermende kledij van hoge kwaliteit, uitsluitend gebaseerd was op winstmaximalisatie en niet op logische en objectieve keuzes:

“De sluiting van de spinnerij in Moeskroen is duidelijk gestuurd door de voordelige aankoop van Aziatische garens zodat de winstmarges op de verschillende industriële activiteiten kunnen worden geoptimaliseerd", hekelt Frédéric Glorieux, secretaris voor de Algemene Centrale – ABVV Wapi.

Fase 2 startte midden februari, maar maandag kon het gemeenschappelijk vakbondsfront enkel maar vaststellen hoe weinig respect de onderhandelaars van de groep Sioen aan de dag leggen: “De bedragen die worden voorgesteld voor de ontslagvergoeding zijn een belediging. Ze stellen € 250 per jaar anciënniteit voor aan de ontslagen werknemers, terwijl verschillende aandeelhouders van de groep kolossale dividenden uitgekeerd kregen. Maar als het gaat om de getroffen werknemers te vergoeden om hun winsten te verhogen, stellen ze een belachelijk bedrag voor”, aldus Frédéric.

Gezien de situatie hebben de vakbonden de onderhandelingstafel verlaten. Ze verwachten nu dat de directie terugkomt met behoorlijke voorstellen, anders zullen er acties worden ondernomen in Moeskroen of elders.

 

Bekijk hier de TV-reportage