1 mei - No way. We won’t pay. AGAIN

1 mei is de belangrijkste dag voor de arbeidsbeweging. Het is de dag waarop werknemers van over de hele wereld samenkomen om de strijd te herdenken van onze voorgangers die, soms met gevaar voor eigen leven, vochten voor de sociale rechten die we vandaag hebben. Hun strijd is vandaag onze strijd.

Begin maart voerde het ABVV actie in de Europese wijk onder de slogan 'No way, we won’t pay. Again.' Onze oproep werd gehoord door de progressieve partijen in België, die de nieuwe begrotingsregels verwierpen die op 24 april ter stemming lagen in het Europees Parlement. Maar hun nee-stem volstond niet. In de komende maanden zullen drastische besparingen worden opgelegd aan de EU-lidstaten. Voor België zou dit een begrotingsinspanning betekenen die zal oplopen tot 30 miljard tegen 2028!

Voor het ABVV is het onaanvaardbaar dat de werknemers opnieuw de rekening zullen betalen voor die bezuinigingsmaatregelen.

Investeren in plaats van snoeien in de sociale uitgaven

In plaats van opnieuw te snoeien in de sociale zekerheid of de openbare diensten moet de regering eerst en vooral extra inkomsten zoeken uit belasting op - inkomsten uit – kapitaal. Nog steeds wordt kapitaal onvoldoende belast. De dividenden die grote bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders bewijzen dat er wel degelijk geld voorhanden is. De Algemene Centrale is van mening dat rijkdom en financiële transacties serieus moeten worden belast. De inspanning moet beter verdeeld worden tussen lage en hoge inkomens. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, dus blijven we pleiten voor meer progressieve belastingen.

Om dit te bereiken kunnen we op 9 juni bij de stembus een sterk signaal geven. We moeten die partijen steunen die ons sociaal model beschermen. Die de afbraak van onze sociale zekerheid en de openbare diensten tegenhouden. En in tegenstelling tot wat ze voorstellen, staat extreemrechts niet aan de kant van de werknemers. Extreemrechts heeft nog nooit – gisteren niet en vandaag zeker niet – de belangen van werknemers verdedigd. Als puntje bij paaltje komt, hebben, en zullen zij, altijd de kant van het “kapitaal “ en werkgevers kiezen. En niet de kant van werknemers, onze sociale zekerheid, ons pensioen, onze jobs en onze welvaart.

We won’t pay. Again. NO WAY

Fijne 1 mei.

 

Geoffrey Goblet (Algemeen secretaris) - Werner Van Heetvelde (Voorzitter)