Goed slapen is goed voor je gezondheid

Goed slapen is goed voor je gezondheid

Een goede nachtrust is één van de beste dingen wat je voor je gezondheid kan doen (net zoals lichaamsbeweging en gezonde voeding).

De gevolgen van slaaptekort op ons lichaam en geest

Slaaptekort kan aanzienlijke gevolgen hebben op zowel je lichaam als je geest. Fysiek kan slaaptekort leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas, evenals een verminderd immuunsysteem en een vertraagd herstel proces bij ziekte of lichamelijk letsel. De psychische gevolgen van slaaptekort kunnen onder meer prikkelbaarheid, angst en depressie zijn, evenals een slechter geheugen en concentratie vermogen. Daarnaast heb je ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Vanwege een verminderde concentratie bestaat er ook een grote kans dat je fouten gaat maken, bijvoorbeeld op het werk of tijdens het autorijden. Dit brengt jou en de mensen om je heen in gevaar.

Welk gevolg heeft slapen op het werken in atypische arbeidstijden?

Een bevraging van het HIVA (hoger instituut voor de Arbeid) over atypische arbeidstijden leidt tot volgende resultaten:

  • 67% van de respondenten vindt hun slaappatroon niet goed.
  • 52% zegt dat hun slaappatroon hun werk negatief beïnvloed
  • 65% vindt dat hun slaappatroon een negatieve impact heeft op hun sociaal en familiaal leven.
  • Bovendien geeft 69% aan dat het werk een negatieve impact heeft op hun slaappatroon.
  • Verder past 49% hun gedrag bewust aan om over hun slaappatroon te waken.

Veel werknemers in de chemische sector namen deel aan dit onderzoek. De sector wordt gekenmerkt door een aantal atypische werkpatronen: ploegenarbeid, nachtarbeid, gespreide werktijden, weekends, enz. 25% van de werknemers in de sector werkt in ploegendienst en 's nachts.

Slecht slapen is niet beperkt tot atypische arbeidstijden

We slapen slecht en onvoldoende. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Emma Sleep, lid van de European Sleep Research Society. 57,7% van de Belgen brengt minder dan 7 uur per nacht door in dromenland. Bovendien omschrijft slechts 23% de kwaliteit van hun slaap als 'goed' of 'zeer goed'.

Het demografiefonds kan helpen.

De chemiebedrijven kunnen financiering krijgen van het demografiefonds wanneer er maatregelen worden uitgewerkt die een goede slaap bevorderen. Infosessies over slaap, slaapcoaching, het aanbieden van oordoppen of het verbeteren van de slaapomgeving (donkere gordijnen, geluidsisolatie voor nacht- en shiftwerknemers thuis… zijn één van de vele mogelijkheden. Hiervoor verwijzen we graag naar onze Brochure nacht- en ploegenarbeid | Algemene Centrale - ABVV (accg.be). Naast deze voorbeelden kunnen ook andere maatregelen afgesproken worden die een positieve impact hebben op het slapen (minder stress door de toekenning van extra betaald verlof, extra aanwervingen op de werkdruk te verminderen, financiële bijpassing van zwaar naar lichter werk, aanpassingen aan de ploegenstelsels zodat die humaner worden, globalisatie van de shiftpremie of het maandloon zijn andere positieve voorbeelden.

Op zoek naar verdere inspiratie?

Lees hier alle artikels van ABVV-Scheikunde over het demografiefonds: Dat kan je hier doen?

Je kan onze website van ABVV Scheikunde bezoeken: Dit kan je hier.

Het overzicht van alle goedgekeurde maatregelen door het demografiefonds kan je hier vinden.