“We hebben als team campagne gevoerd”

De sociale verkiezingen zijn achter de rug, en ook bij Maaat, een maatwerkbedrijf in Aalst, heeft dat een overwinning opgeleverd. Wij spraken met Ercan, een arbeider en Kris, een bediende, elk delegee van de Algemene Centrale.
Heb je al ervaring als delegee in de OR of bij het CPBW?
Ercan: Voor mij is het al de derde keer dat ik kandidaat was. Ik ben verkozen voor het CPBW en opvolgende delegee voor de OR.
Kris: Ik werk hier nog niet zo lang, toen ik me in 2020 kandidaat stelde kenden velen me nog niet, en ben ik dus niet verkozen. Maar ik kreeg toen wel een syndicaal mandaat. Ik ben nu plaatsvervanger voor de OR.
En werden zij verkozen?
Kris: Ja! Ik had een bediende aangehaald voor de OR die enorm goed is met cijfers. Hij verstaat wat die cijfers betekenen en hij kan daaruit halen wat de directeur eruit haalt. Ik ben trots op al onze kandidaten, maar niet iedereen staat even sterk op vlak van cijfers. Ik heb ook 2 arbeidsters aangehaald die verkozen zijn, 1 iemand bij de OR en de andere bij het CPBW bovendien zijn ze elk plaatsvervangende van elkaar. Ik wist dat we mensen nodig hadden die mondig zijn en sterk staan als kandidaten. Ze moeten namelijk kunnen onderhandelen met de directie. Ik denk dat dat hier goed gelukt is.
Wat heeft dat concreet opgeleverd?
Ercan: Hiervoor hadden we 5 van de 12 mandaten. Nu hebben we 6 mandaten voor de arbeiders en 1 mandaat voor de bedienden.
Kris: We hebben blauw kunnen terugdringen naar 1 zetel. Daar ben ik trots op. We hebben een sterke ploeg.
Hoe hebben jullie de campagne aangepakt?
Kris: Wij hebben nu meer gecoördineerd. We hebben tot op het laatste moment kunnen geheim houden dat we een nieuwe bediende binnengehaald hebben. We hebben al onze attributen verdeeld, dat werd allemaal besproken in onze groepschat, waardoor dat veel betere geregeld was dan de vorige keer. Vorige keer was het nooit duidelijk wie wat ging doen, nu was de organisatie veel beter.
Ercan: We hebben samengewerkt. Er werd als een team campagne gevoerd. We hebben de gadgets uitgedeeld, de affiches opgehangen. Door die groepschat was het ook voor iedereen duidelijk op welke dag en hoe laat we dat gingen doen. We hebben ook de folders met de kandidaten op uitgedeeld.
Hoe komt het dat de mensen voor jou kiezen?
Ercan: Ik help de collega’s met al hun problemen. Ze kunnen mij altijd bellen en ik zal mijn best doen om alles voor hen op te lossen, ook bijvoorbeeld hun stempelgeld. Dat bespreek ik dan met onze secretaris Ann Deheegher en die zorgt dat dat in orde komt.
Kris: Ercan doet dat werk aan 150%, ook in het weekend. Ik heb al gezegd dat hij dat moet terugschroeven.
Ercan: Ik kan tegen de mensen geen nee zeggen. Ze hebben mij nodig. Ik heb al veel geleerd van Kris en hij geeft mij enorm veel steun.
Kris: Zelf ben ik nu plaatsvervanger. Ik had evenveel stemmen als iemand van de andere vakbond, en dan gaat de voorkeur naar iemand die er langer werkt.[1] Dus ik snap dat ik er niet bij zit. Ik kan me daarmee verzoenen. Ik ben zelf ook heel weinig op het bedrijf, ik ben voornamelijk op verplaatsing. Dat is ook de reden dat ik naar een bediende op zoek ging die wel altijd aanwezig is.
[1] Wanneer de voorkeurstemmen en de lijststemmen na berekening, bij twee kandidaten hetzelfde aantal stemmen aanduidt, dan geldt de regel van de grootste anciënniteit in de onderneming. De kandidaat die er het langst werkt, zal dus het mandaat kunnen uitvoeren. De andere wordt eerste plaatsvervanger.