Wat als we de arbeidsomstandigheden voor vrouwen zouden verbeteren?
Op het Congres van het ABVV Scheikunde op 10 en 11 oktober 2024 namen verschillende vrouwelijke afgevaardigden spontaan het woord om de moeilijkheden aan te kaarten die zij ervaren bij het combineren van werk en privéleven. Ze stelden ook het glazen plafond en de loonkloof aan de kaak, en wezen o.a. op het inkomensverlies dat zwangerschap met zich meebrengt. Al met al ervaren zij hun werkdag in de sector niet zoals ze zouden willen. Hun boodschap is duidelijk: we moeten meer en beter doen!
Onze enquête van maart 2024 over de arbeidsomstandigheden[1] heeft de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen in de chemiesector al aan het licht gebracht.
Meer dan de helft van alle vrouwen (55,34%) vindt dat hun werk-privébalans onbevredigend is. Bij mannen is dat 40,28%.
4 werkneemsters op de 10 (40,31%) vinden dat ze geen gelijke kansen krijgen in hun bedrijf, tegenover slechts 11,92% van de mannen.
Verder :
79,72% van de respondenten is voorstander van moederschapsverlof met behoud van inkomen.
59,51% is voorstander van een uitbreiding van het geboorteverlof voor co-ouders.
Ook zijn er verschillen in werktijden:
Verhoudingsgewijs werken twee keer zoveel vrouwen deeltijds.
2 op 3 deeltijdse werkneemsters zeggen dat ze een voltijds contract van 32 uur per week zouden aanvaarden.
Tot slot bleek uit de enquête van het ABVV Scheikunde dat 86% van de werkneemsters in de sector geen aanvullende uitkering ontving tijdens hun zwangerschaps- of ouderschapsverlof.
Hoe zit het met het Demografiefonds?
Het Demografiefonds steunt scheikundebedrijven die de arbeidsomstandigheden van hun personeel verbeteren. Kan dit fonds ook bijdragen tot een beter dagelijks leven voor de vrouwelijke werknemers in de sector? Het antwoord is ja!
Hoe dan? Hier zijn enkele maatregelen die bedrijven met steun van het Demografiefonds kunnen invoeren:
Collectieve arbeidsduurvermindering, waardoor het aantal uren voor een voltijdse functie wordt verlaagd. Dit zou vrouwen helpen makkelijker voltijds te werken en hun inkomen en carrièremogelijkheden te verbeteren.
Extra vakantiedagen om werk en privé beter te kunnen combineren.
Een extra vergoeding bij de overgang van voltijds naar deeltijds werk.
Een extra vergoeding tijdens zwangerschaps-, vaderschaps- of ouderschapsverlof. Dit geldt ook voor co-ouders. Lees wat Hilde en Werner te zeggen hebben over de grote veranderingen die ze in hun bedrijf hebben doorgevoerd dankzij het Demografiefonds.
Elke maatregel ter bevordering van inclusie en gelijke kansen voor vrouwen kan ook door het Fonds worden gefinancierd.
Heb je andere vragen over dit onderwerp of wil je een demografieplan opstellen voor jouw bedrijf? Raadpleeg ons sectordossier over het Demografiefonds of neem contact met ons op.
Wil je meer weten over onze strijd voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen? Lees dan ons artikel "Vrouwen zijn de toekomst van de chemie".
[1] Enquête uitgevoerd onder 1.289 werknemers in de chemiesector tussen januari en februari 2024.