Klimaat en digitalisering: toolbox voor de delegees uit de keramiek en glasnijverheid

De technologische - en klimaattransitie zetten de industriële wereld op zijn kop. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan zullen glas- en keramiekbedrijven ook door deze veranderingen worden beïnvloed... en ook jij en jouw collega's die in deze sectoren werken, zullen dit ongetwijfeld voelen. 

Dit zal waarschijnlijk veel vragen doen rijzen: zullen er jobs verdwijnen, zal er meer concurrentie zijn tussen de verschillende sites, worden de werknemers nog meer onder druk gezet?! Of zal deze dubbele transitie eerder positief zijn, waardoor er meer orders zullen zijn, er nieuwe jobs gecreëerd zullen worden en er sprake zal zijn van betere arbeidsomstandigheden?

Voor de Algemene Centrale moet de balans in jouw voordeel en dat van je collega's doorslaan! Daarom moeten we deze vragen en bezorgdheden aanpakken en ze op tafel leggen binnen de overlegorganen in jouw bedrijf. 

Geen zorgen, je staat er niet alleen voor! Om je daarbij te helpen, hebben we in dit dossier een reeks nuttige links en documenten verzameld. 
Zo vind je er: 

Heb je toch nog vragen, twijfels of suggesties? Contacteer jouw afdeling

Samen sterk

opwarming

Klimaat
actie

Als Algemene Centrale - ABVV waren we één van de eerste vakbonden die haar leden ondersteunde om deel te nemen aan klimaatbetogingen. Waarom? De uitdagingen met betrekking tot het klimaat en de energietransitie zijn aanzienlijk, en de urgentie wordt met de dag groter. Als vakorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in sectoren die een significante impact hebben op het klimaat en die vaak energieverslindend zijn, is het essentieel dat we ons deze kwestie eigen maken. Om je op weg te helpen, hebben we een verklarende woordenlijst 'klimaat' gemaakt (check hier), die de belangrijkste termen die in de besprekingen over klimaatopwarming en energietransitie worden gebruikt, uitlegt. 

Deze zaken kunnen worden besproken binnen de eigen overlegorganen van het bedrijf, zoals de Ondernemingsraad (OR), het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de syndicale delegatie (SD). Als delegee kan je ook vragen stellen aan je werkgever om zijn visie en strategie beter te begrijpen:

  1. Wat zijn onze toekomstperspectieven als het gaat om jobs en productie, gezien de klimaatdoelstellingen die door de overheid zijn opgelegd? 
  2. Welke ondersteuning krijgt het bedrijf voor zijn initiatieven rond klimaatverandering?
  3. Welke technologieën worden overwogen (andere productieprocessen, andere grondstoffen, enz.) om de klimaatvoetafdruk in ons bedrijf te verkleinen? 

Je kan een antwoord vinden op deze vragen:

Als vakbond willen we een actieve rol spelen in dit debat, en dat op verschillende niveaus. Wij pleiten voor een sociaal rechtvaardige klimaatpolitiek! Wij willen op het terrein en in de ondernemingsraden onze delegees en onze werknemers ondersteunen! We hebben elk onze rol te spelen in deze transitie: we moeten informeren over en sensibiliseren voor de uitdagingen, maar we moeten ook waakzaam zijn om te vermijden dat de werknemers de prijs betalen voor de maatregelen ter bestrijding van de klimaatopwarming, waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn.


Meer info

 

ABVV Glas steunt actief de campagne voor een Rechtvaardige Transitie voor een klimaatvriendelijke en respectvolle transitie
ABVV Glas steunt actief de campagne voor een Rechtvaardige Transitie voor een klimaatvriendelijke en respectvolle transitie

 

Digitalisering
digitalisering

Digitalisering, automatisering en robotisering hebben een impact op onze maatschappij en op onze manier van werken. En ook al zijn deze technologieën gesofisticeerd, toch blijven menselijke interventies cruciaal. Onze centrale ziet erop toe dat iedereen mee is. Daarom moet er enerzijds opleiding en begeleiding zijn, en anderzijds een sterk sociaal vangnet voor wie uit de boot valt of zijn job ziet verdwijnen. Digitaal moet sociaal zijn! 

Als afgevaardigde kun jij je werkgever hierover vragen stellen in de sociale overlegorganen:

  • Worden er in ons bedrijf nieuwe technologieën die gericht zijn op meer digitalisering ingevoerd de komende jaren? 
  • Welke technologieën (automatische productieprocessen, digitalisering van logistiek, automatisering) worden juist overwogen en welke impact zullen deze hebben op de jobs, arbeidsvoorwaarden en functies binnen het bedrijf? 
  • Wat zijn de vooruitzichten op het gebied van werkgelegenheid en productie, nu de mogelijkheden tot digitalisering en automatisering van processen toenemen?
  • Wordt de privacy van de werknemers gerespecteerd? 

Geen paniek! Je kan op ons rekenen hiervoor! Om een antwoord te vinden voor al deze vragen, kan je volgende documenten raadplegen: 

  • In cao 39 (zie hier) kan je de gevolgen van nieuwe technologieën voor de werkgelegenheid in het bedrijf checken. Denk hierbij aan o.a.: is hulp bij het dragen van zware lasten bijvoorbeeld bedoeld om de productiviteit te verhogen of rugklachten te voorkomen? Houdt de invoering van een track-and-tracesysteem rekening met de verkeersomstandigheden?
  • In de verslagen van de ondernemingsraad (OR)* vind je economische en financiële informatie (één keer per jaar). 
  • Wanneer het om privacy gaat, kunnen de volgende twee cao's van pas komen:
    • cao 68 (zie hier): over de bescherming van de privacy van werknemers als er camerabewaking is op het werk. Bijvoorbeeld: er wordt een camera geïnstalleerd om beter toezicht te houden op een machine, maar worden de beelden dan opgenomen en worden de werknemers dan ook gefilmd? 
    • cao 81 (zie hier): over de bescherming van de privacy van werknemers als het gaat om het controleren van elektronische communicatiemiddelen op het werk. Bijvoorbeeld: mag jouw werkgever toegang hebben tot jouw professioneel e-mailadres? 

De veranderingen en de ontwikkeling van digitale tools zijn op zich geen slechte zaak. We moeten die digitalisering echter omkaderen, zodat het leefbaar is voor de werknemers. Daarom willen we die nieuwe technologische ontwikkeling samen met jou omvormen in een bron van sociale vooruitgang en welzijn voor iedereen. Zo komt digitalisering iedereen ten goede, en niet slechts enkele bevoorrechten. Zonder vakbondscontrole en zonder betrokkenheid van werknemers bij de besluitvorming, dreigen werknemers zwaar te verliezen bij deze technologische revolutie. Samen kunnen we de digitalisering naar onze hand zetten, door ons overal in te zetten voor een goede beroepsopleiding tijdens de hele loopbaan, maar ook voor een nieuwe visie op arbeid (via bijvoorbeeld collectieve arbeidsduurvermindering) en voor de bescherming van onze sociale rechten. Het ABVV heeft altijd samen met haar militanten, delegees en verantwoordelijken op alle niveaus (in bedrijven, paritaire comités of interprofessionele onderhandelingen) geijverd voor technische vooruitgang die gepaard gaat met sociale vooruitgang, en dat zullen we blijven doen!

Heb je toch nog vragen, twijfels of suggesties? Contacteer jouw afdeling

 

*de wetgeving die de taken en bevoegdheden van de OR vastlegt vind je hier 
of check de praktische handleiding voor delegees in de OR hier.

Tools

Verklarende woordenlijst Klimaat

Tools

Cao 81 - bescherming

Tools

Cao 68 - de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van werknemers t.o.v. camerabewaking op het werk

Tools

Cao 39 - voorlichting en overleg inzake de sociale gevolgen van de invoering van nieuwe technologieën in de ondernemingen met minstens 50 werknemers