Peruviaanse werknemers vrezen armoede door quarantaine

Met ruim 120.000 besmette gevallen is Peru het tweede meest door COVID-19 getroffen land van Latijns-Amerika. Meer dan 3.456 burgers lieten er reeds het leven. Deze cijfers zijn bovendien een onderschatting als gevolg van het uitblijven van het systematisch testen. Nu een quarantaine opgelegd werd, lijkt de Peruviaanse regering niet meteen bekommerd om het lot van de vele Peruvianen die zonder werk komen te vallen. 

Een ongelijke lockdown

Na meer dan 8 weken van quarantaine, laat een zekere versoepeling zich voelen in Peru. In theorie mogen burgers niet de straat op, behalve om zich naar de supermarkt of de bank te begeven. In de realiteit zie je dat meer en meer Peruvianen naar buiten gaan om er hun dagelijks brood te verdienen. Ze stromen samen op overbevolkte markten en staan in ellelange rijen aan te schuiven om bonnen in ontvangst te nemen die de regering de armen aanbiedt. Enkel in de meer welgestelde buurten kunnen mensen nog thuis werken en zich adequaat beschermen. 

De gezondheidszorgen staat op barsten

Peru kent geen volwaardige sociale bescherming. De gezondheidszorg is er van lage kwaliteit. De ziekenhuizen hebben een tekort aan bedden, beademingsmachines en medicijnen.

Werknemers aan hun lot overgelaten

De landen die het meest te leiden hebben onder gevolgen van de pandemie, zijn de landen waar de informele economie het grootst is en waar een complete lockdown werd opgelegd. In Peru werkt wel 70% van de werknemers in de informele economie. De eenmalige toekenning van 200 euro aan arme families wist slechts 40% van deze doelgroep te bereiken. Dat maakt dat ook zij massaal de straat op moeten om geen honger te moeten lijden.

De 450.000 werknemers uit de bouwsector zijn op zichzelf en hun gezinnen aangewezen in deze situatie van complete uitzichtloosheid. Zij hebben tot op de dag van vandaag nog geen enkel steun mogen ontvangen van de overheid. Overigens laat de staat het niet na om nog steeds leningen en cadeaus uit te delen die voornamelijk de grote ondernemingen ten goede komen, en dat terwijl hun werknemers hun eigen boontjes maar moeten doppen. 

Tijdens de quarantaine heeft de vakbond FTTCP, waar onze centrale mee samenwerkt, in diverse regio’s van het land protest georganiseerd. De vakbond van de bouwvakkers eist er degelijke overeenkomsten met de overheid om de werknemers te beschermen van de negatieve gevolgen van de quarantaine. De nalatigheid vanwege de regering ten opzichte van de de werknemers uit de bouwsector is werkelijk onmenselijk, want men stort ze de ellende en de honger in.

“Deze families zullen sterven van COVID-19 of van de honger als de regering niet onmiddellijk reageert”, stelt de algemeen secretaris van de FTTCP Luis Villanueva. 
 

Peru

Foto: 

  • Hun eisenbundel voor 2020-2021 werd door de FTTCP bij het Ministerie van Werk gedeponeerd. Met  daarin een loonsverhoging, een verbetering van de veiligheid en de gezondheid op het werk in de strijd tegen COVID-19.  

  • De quarantaine vereist dat de vakbond zich aanpast in haar communicatie ten opzichte van haar basis. Op zaterdag 30 mei vindt een virtuele nationale vergadering plaats onder de delegees.