Peru - Campagne tegen de moord op vakbondsleiders in de bouwsector

De laatste tijd wordt er in Peru een sterke stijging van geweld op de werven van de bouwsector vastgesteld. Dit geweld, gesteund en bevorderd door de vorige regering van Alan Garcia, heeft geleid tot de dood van 3 vakbondsleiders van FTCCP (Federación de trabajadores en construcción civil de Peru) en tientallen arbeiders. Dit geweld wordt gepleegd door bendes die de vakbonden willen vernietigen en de controle willen over nemen op alle bouwwerven.

Deze bendes, die zich voordoen als vakbonden, zaaien sinds enkele jaren terreur op de werven. Ze persen de arbeiders af, door 50 à 60 soles (€15-€17) te eisen van het loon en eisen 5% van het werfbudget op van de werkgevers.

De maatregelen die worden getroffen door de regering blijven onvoldoende. Daarom vraagt de FTCCP aan de regering om dringend een veiligheidsplan op te stellen om dit verschijnsel uit te roeien en het leven van de werknemers en de vakbondsleiders te beschermen.

Wij nodigen jullie uit om deze protestbrief, gericht aan de Peruaanse president Ollanta Humala, te ondertekenen en te verspreiden.

De oproep tegen de moorden en doodsbedreigingen van vakbondsleiders en arbeiders in de bouwsector wordt mede ondersteund door IBB (De internationale voor bouw- en houtarbeiders).