Cuba, grondige veranderingen in de Cubaanse bouw

Cuba is bezig met grote economische hervormingen. Daar is tijd voor nodig, resultaten zullen maar echt voelbaar worden over enkele jaren, maar iedereen is er vandaag wel hard mee bezig. Een delegatie militanten van de Algemene Centrale van het ABVV ging ter plaatse kijken en ontmoette er onze Cubaanse partners van de bouwvakbond, de SNTC.

Het was de bedoeling een goed beeld te krijgen van de economische hervormingen, vooral ook van de gevolgen daarvan voor de bouwsector. Tegelijk werden de banden nauwer aangehaald met de drie lokale afdelingen van SNTC waarmee onze centrale een ‘hermenamiento’, een verbroedering heeft. Er werd van gedachten gewisseld over een nieuw samenwerkingsproject waar ook FOS, het socialistische Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking aan meedoet.

Eerste resultaten in de bouw

in de bouwsector is er niet langer sprake van een model waarbij enkel staatsbedrijven bouwactiviteiten kunnen opzetten. De ‘cuentapropistas’ , letterlijk vertaald zijn dat diegenen die voor eigen rekening werken, nemen een steeds belangrijker plaats in. En er is ook sprake van coöperaties waarbij staatsbedrijven en privébedrijven samenwerken voor grote bouwprojecten.

Men zou al snel kunnen denken dat het hier over zelfstandigen gaat zoals bij ons. Maar dat is niet zo. In Cuba zijn de cuentapropistas ook aangesloten bij de vakbond. En dat is echt wel geen Cubaanse versie van onze zelfstandigenorganisatie UNIZO. Zoiets bestaat daar trouwens niet.

De situatie in Cuba is bijzonder complex. Hervormingen waren noodzakelijk om te overleven. Maar nu moet er ook nog een mentaliteitswijziging volgen. Vergeten we vooral de Amerikaanse economische blokkade niet die zorgt dat er nog steeds een enorm tekort is aan basismateriaal om te kunnen bouwen. Dat heeft de delegatie met eigen ogen kunnen vaststellen: bouwmateriaal is schaars in de winkels en groothandel bestaat er niet. 

Woorden en daden

De Belgische delegatie in Cuba bestond uit vertegenwoordigers van de afdelingen Limburg, Luik en Doornik. Die afdelingen zijn verbroederd met respectievelijk de afdelingen Havana, Santiago De Cuba en Cienfuegos. 

In Santiago de Cuba bezochten onze vertegenwoordigers het vakbondsgebouw dat eind vorig jaar zwaar beschadigd werd door de orkaan Sandy. In de omgeving zijn vooral veel daken weggeblazen. Terwijl er foto’s worden genomen groeit spontaan het idee om een geldinzameling op touw te zetten in België. Het moet het mogelijk maken de bovenste verdieping van het lokale vakbondsgebouw herop te bouwen. Want solidariteit bestaat niet alleen uit woorden maar ook uit daden.

SNTC is al jaren een partner van de AC en FOS. De intentie om samen door te gaan is er. De voorbije jaren ging de aandacht naar veiligheid en gezondheid op de bouwwerven en op de invoering van nieuwe loonsystemen. Samen bekijken we nu waarop we zullen inzetten vanaf 2014.