Cambodjaanse kledingarbeiders - Voor een leefbaar minimumloon van 133 euro

Is 133 euro maandloon voor de Cambodjaanse kledingarbeiders nu echt te veel gevraagd? Dat was de centrale boodschap van een nieuwe actie om een minimumloon te eisen in de kleidingsector van het Zuidoost-Aziatische land.

Begin oktober wordt het minimumloon in de Cambodjaanse kledingindustrie voor 2015 vastgelegd. De Cambodjaanse vakbonden blijven erbij dat het op 137 euro moet gebracht worden. Vandaag krijgen de werknemers maar goed 77 euro, en daar kun je ook in Cambodja onmogelijk van leven.

Regering onder druk

Wereldwijd wordt die eis al een hele tijd gesteund met een internationale campagne. De Schone Klerencampagne zette er zijn schouders onder, samen met de internationale vakbonden IVV, UNI en IndustriALL. Op 17 september werden weer acties gevoerd, in Brussel gebeurde dat voor de Cambodjaanse ambassade.

De boodschap dat een minimumloon van 133 euro noodzakelijk is, is bestemd voor de Cambodjaanse overheid, want die moet de knoop doorhakken bij het bepalen van dat loon. Bij betogingen eind 2013 reageerde die overheid met politiegeweld. Er vielen toen 5 doden en tientallen gewonden. Maar dat heeft de Cambodjaanse arbeiders en arbeidsters niet van hun stuk gebracht. En de internationale solidariteit verzwakte al evenmin.

Kledingmerken moeten helpen

De boodschap is ook gericht aan de grote kledingmerken. Die kopen kleding uit Cambodja en bijgevolg kunnen ze druk uitoefenen om de lonen te verhogen. Er zal wereldwijd gevraagd worden om iets te doen, aan H&M, GAP, Walmart, Inditex (Zara), Adidas, Puma, C&A, Levi’s. in België gaat de aandacht naar H&M, de grootste afnemer in Cambodja. En ook naar C&A en Levi’s omdt die hun hoofdkwartieren hebben in ons land.

Doe jij ook mee? Het is de bedoeling zoveel mogelijk berichten te sturen naar deze bedrijven via facebook en twitter. Tekst en uitleg daarover vind je op www.schonekleren.be.