Colombiaanse petroleumvakbond USO: syndicale strijd op verschillende fronten

Onze Colombiaanse partner is, net als De Algemene Centrale-ABVV, volop in mobilisatie. Op verschillende fronten wordt actie gevoerd.

Onze Colombiaanse partner is, net als De Algemene Centrale-ABVV, volop in mobilisatie. Op verschillende fronten wordt actie gevoerd.

De petroleumindustrie staat onder zware druk door de mondiale crisis in de olie-industrie. Niet toevallig werd een nieuwe algemeen directeur voor het staatsbedrijf Ecopetrol benoemd: een ex-minister uit de eerste regering Santos. Terwijl er al meer dan tienduizend jobs sneuvelden in de sector, duiken er schandalen op van corruptie en bonussen binnen Ecopetrol.

Daarnaast wil de regering delen van Ecopetrol privatiseren en wil men de investeringen van Ecopetrol terugschroeven wat tot nog meer banenverlies zal leiden.

In deze context roept USO uiteraard op tot sociaal verzet. In Colombia is dit echter een gevaarlijke situatie: de fysieke aanvallen en moorden op syndicalisten zijn schering en inslag en Ecopetrol probeert ook op alle mogelijke manieren het syndicaal werk te bemoeilijken. Zo werd vorige maand aan alle kaders van USO de toegang ontzegd tot de raffinaderijen en werd de vice-voorzitter Edwin Palma van USO om onduidelijke redenen ontslagen door Ecopetrol. De Algemene Centrale-ABVV stuurde reeds een brief naar de directie van Ecopetrol om de onmiddellijke reïntegratie van Edwin Palma.

Ondertussen heeft USO een stakingsaanzegging ingediend en reeds verschillende acties georganiseerd over gans het land. Staken is helemaal niet evident in de olie-industrie en wordt streng gereglementeerd. Ecopetrol en rechtse politici klagen nu reeds de staking aan als onverantwoord. Ook voor ons klink dit bekend in de oren, niet?