Werk op maat van de mensen

Sinds 1 april zijn er geen beschutte of sociale werkplaatsen meer. Het worden allemaal ‘maatwerkbedrijven’. De bedoeling blijft dezelfde, werk bezorgen aan mensen die speciale aandacht nodig hebben op de arbeidsmarkt. 

Sinds 1 april zijn er geen beschutte of sociale werkplaatsen meer. Het worden allemaal ‘maatwerkbedrijven’. De bedoeling blijft dezelfde, werk bezorgen aan mensen die speciale aandacht nodig hebben op de arbeidsmarkt. Maar de werkwijze ondergaat grondige veranderingen. Goed toekijken op de rechten van de werknemers, zo reageert John Colpaert.

Maatwerkbedrijven zullen blijven doen wat sociale en beschutte werkplaatsen al deden. Ze zullen zorgen voor werk op maat van mensen die beperkte vaardigheden hebben. De beslissing werd genomen door de Vlaamse regering. En ook al is er nog veel onduidelijkheid, de grote krachtlijnen van de omschakeling liggen vast. 

Maatwerkbedrijven moeten doen wat de naam zelf zegt: werk verschaffen op maat van de mensen. En niet omgekeerd. (John Colpaert)

De maatwerkbedrijven krijgen subsidies voor hun werking. De twee eerstvolgende jaren wordt er gegarandeerd dat die op hetzelfde peil blijven als vroeger.

Voortaan krijgt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, de VDAB, een belangrijke rol in het systeem. Het is de VDAB die zal bepalen wie in aanmerking komt om in een maatwerkbedrijf aan de slag te gaan. 

Belangrijk in de hele omvorming is dat er speciale aandacht komt voor doorstroom. Dat wil zeggen dat men meer werknemers uit de maatwerkbedrijven wil halen om in reguliere bedrijven te werken, met andere woorden, bedrijven uit het gewone arbeidscircuit. 

Nog een grote verandering is dat de werknemers van de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen nu allemaal dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen. Dat was vroeger niet zo. We gaan van twee statuten naar één enkel statuut.

Federaal secretaris John Colpaert volgt de maatwerkbedrijven op. Hij laat verstaan dat de vakbond met de nodige waakzaamheid zal toezien op de nieuwe organisatie. “Wij willen werkzekerheid, in goede omstandigheden. Het werk moet op maat zijn van de mensen, en niet omgekeerd”, zo stelt hij. Voor hem moet het principe van de doorstroom de garantie geven dat de werknemer daar beter van wordt. “Als een doorstroom niet lukt, moet het mogelijk zijn om terug te keren naar het maatwerkbedrijf. Wij zullen niet aanvaarden dat doorstroom uitmondt in werkloosheid.” En dan is er ook nog de harmonisering van de loon- en arbeidsvoorwaarden. “De mensen uit de beschutte en uit de sociale werkplaatsen zullen nu gelijke voorwaarden krijgen. Gelijk wil voor ons zeggen, de beste voorwaarden voor iedereen, niet de slechtste.” Daarover zijn nu al onderhandelingen opgestart tussen werkgevers en vakbonden. Als de hele verandering dient om de situatie van de werknemers te verbeteren wordt dit een goede zaak. Maar het is toch opletten geblazen.