Ondernemingen krijgen 12 miljard cadeau, waar blijven de jobs ?

Voor  de ondernemingen blijft het cadeautjestijd : minder bijdragen aan de sociale zekerheid, vrijstelling van een deel van de bedrijfsvoorheffing, tal van kortingen voor welbepaalde doelgroepen. Samengeteld 12 miljard. Dat alles zonder  enige verplichting om voor jobs  te zorgen. En toch is  het niet  genoeg  voor de patroons. Ze blijven jammeren dat arbeid te duur is in België. Voor de Algemene Centrale-ABVV is het tijd voor de waarheid. En dus krijgen vakbondsafgevaardigden in ondernemingsraden te horen hoe de vork precies in de steel zit.

Een cadeau van 12 miljard. Zoveel krijgen de ondernemingen als je de lange lijst van gunstvoorwaarden voor patroons bijeentelt. We zeggen cadeaus omdat zij voor die gulle steun niets in de plaats moeten doen. Jobs garanderen? Vergeet het maar.

Werkgevers zwijgen in alle talen

De lijst met gunstmaatregelen is lang. Op aandeslag.be worden er meer dan 120 genoemd. Maar werkgevers zwijgen in alle talen over de kortingen die ze krijgen als ze het hebben over loonkosten. Er wordt nochtans van hen verwacht dat ze die informatie ter beschikking stellen van de vakbondsafgevaardigden in de ondernemingsraad. Anders krijg je geen juist beeld van de situatie. Het is ook belangrijk te weten te komen of die kortingen ook gezorgd hebben voor jobs. Dat gebeurt maar zelden. Maar wat is er dan met dat geld gebeurd? Als het de werkgelegenheid niet ten goede komt, kan het alleen dienen om de winstdeelnemingen van de aandeelhouders te spekken.

Ik ben echt geschokt. De werkgevers krijgen cadeaus die de werknemers moeten betalen. Het ergste is nog dat dat allemaal geheim gehouden wordt. (Beatrice Schwind, vakbondsafgevaardigde in de dienstencheques)

Perverse effecten

Die steunmaatregelen hebben vaak ook perverse effecten. Zo zijn er gunsten aan ondernemingen voor nachtwerk en ploegenarbeid. Neem bijvoorbeeld de wasserijen. Daar bestond dat 10 jaar geleden haast niet. Als gevolg van de kortingen wordt er nu alsmaar meer ’s nachts en in ploegen gewerkt. Voor de werkgevers is dat twee keer winst. De machines draaien dubbel zo lang, en de loonkosten zijn lager.

Als dat zo voortgaat zullen alle ondernemingen ons op de duur ’s nachts doen werken. Laten we aan de toekomst van onze kinderen denken en daartegen reageren. (Beccet Oztekin, vakbondsafgevaardigde in de schoonmaak)

Voor eerlijke belastingen

Die cadeaus aan ondernemingen verdienen alle aandacht nu het sociaal overleg in de ondernemingen op gang komt. De werkgevers laten horen dat de taks shift die de regering wil doorvoeren hen ten goede moet komen. Om jobs te creëren, beweren ze, maar nooit of te nimmer is er sprake van een of andere verplichting. Alle cadeaus ten spijt.

Voor de Algemene Centrale-ABVV wordt het hoog tijd dat er een eerlijke fiscaliteit komt die het geld haalt waar het zit en die ons in staat stelt een gezond herstel op gang te brengen. Onmogelijk is dat niet, verre van. In Oostenrijk is recent een tax shift van 5 miljard doorgevoerd, ten laste van de allerrijksten, ten gunst van de kleinste inkomens. Zo moeilijk is het dus niet.

Het dossier Geschenken aan de bedrijven