Niets te verbergen, syndicalisme is internationaal

Begin mei bezocht een delegatie van de AC. Geen vakantie, daar keren we later wel eens voor terug, maar een werkbezoek aan de Cubaanse bouwvakbond SNTC en werfbezoeken.

Begin mei bezocht een delegatie van de Algemene Centrale-ABVV Cuba. Geen vakantie, daar keren we later wel eens voor terug, maar een werkbezoek aan de Cubaanse bouwvakbond SNTC en werfbezoeken.

Tijdens het bezoek vernamen we dat de media zwaar uithaalden naar onze collega’s van de Waalse metaalvakbond die ook in Cuba waren. Het was duidelijk een beschadigingsoperatie, niet toevallig rond 1 mei en na de vakbondsacties van de voorbije maanden. In elk geval hebben we niets te verbergen: we bezochten 5 bedrijven, overlegden met de lokale vakbondsafdelingen Havana en Cienfuegos en namen deel aan een internationaal seminarie met delegaties uit 23 landen over het zware beroep bouwvakker en over het belang van internationale syndicale netwerken.

Meer dan 8.000 opleidingen

Multinationals en mondiale vrijhandelsakkoorden over handel en diensten worden als normaal aanzien bij degenen die ons aanvallen. Maar o wee, als vakbonden zich mondiaal organiseren of andere vakbonden bezoeken om hen te steunen, ervaringen uit te wisselen en samen te vechten voor het behoud of het bekomen van waardig werk. En dat is exact wat we deden in Cuba.

We maakten een evaluatie van ons huidig samenwerkingsprogramma waarmee SNTC op 3 jaar tijd 1750 militanten en 6400 arbeiders opleiding geeft over de nieuwe arbeidswet, over veiligheid en gezondheid en over de uitbetaling van de lonen.

Uiteraard stonden we ook stil bij de politieke en economische evolutie: hoe positioneert de vakbond zich binnen de veranderende economie? Wat zijn de uitdagingen voor de nieuwe zelfstandige werknemers? Welke invloed zal de opening met de VS teweegbrengen? Voer voor lange en rijke discussies, in een open geest. In elk geval hebben er de voorbije maanden historische gebeurtenissen plaatsgevonden. De Cuban 5 werden eindelijk vrijgelaten. En de VS moesten toegeven dat hun buitenlands beleid ten aanzien van Cuba van de voorbije 50 jaar niet heeft gewerkt.

Economische ontwikkeling

Is alles rozengeur en maneschijn in Cuba? Neen, de economie blijft achterophinken, er is schaarste aan goederen en het leven in dit ontwikkelingsland is allerminst makkelijk. Cuba voert broodnodige maatregelen in om haar economie aan te passen. Deze maatregelen kennen voorlopig een matig succes. De rijkdom herverdelen, niet de armoede, dat is het idee op lange termijn.

Onze Cubaanse vakbondskameraden vroegen ons om verder te werken aan de internationale solidariteit én om hen te ondersteunen in hun strijd tegen de Amerikaanse blokkade. Benieuwd of de Belgische media dat ook berichten.