Wereld Sociaal Forum - Banden smeden voor een andere wereld

Internationale solidariteit, sociale bescherming wereldwijd, eerlijke fiscaliteit, de impact van vrijhandelsakkoorden en de TTIP, vrouwenrechten, Palestina, mensenrechten. Daarover gaat het tweejaarlijkse Wereld Sociaal Forum (WSF). Het is een ontmoetingsplaats waar voorstellen geformuleerd worden en ideeën en ervaringen uitgewisseld worden. Het Forum brengt sociale bewegingen, coöperaties, vakbonden, netwerken en niet-gouvernementele organisaties of ngo’s samen.

In cijfers betekent het WSF meer dan 4000 deelnemende organisaties, 1100 workshops op 4 dagen, 2 betogingen, 70.000 deelnemers, een delegatie van het ABVV, 4 vertegenwoordigers van De Algemene Centrale-ABVV en onder de deelnemers ook onze Afrikaanse projectpartners uit Rwanda en Zuid-Afrika.

Doel van onze delegatie was deelnemen aan de debatten, netwerken uitbouwen en mee discussiëren over de nood aan een rechtvaardige samenleving. We wilden ook contacten leggen met de Tunesische vakbond UGTT.
De internationale bijeenkomst begon met een solidariteitsmars tegen terrorisme die eindigde aan het Bardo-museum waar de week ervoor 23 mensen het leven lieten na een aanslag.

Alle discussies waaraan we deelnamen hier samenvatten is onmogelijk. Maar welke speciale dingen zijn ons bijgebleven?

Campagne voor Palestijnse rechten

De Algemene Centrale-ABVV is actief lid van de campagne Made in Illegality die ijvert voor het stopzetten van de economische relaties met de illegale Israëlische nederzettingen en onder andere pleit voor een verbod op de verkoop van producten uit die nederzettingen op de Europese markt. Deze campagne werd voorgesteld op het WSF met de bedoeling ze in zoveel mogelijk landen van de EU op te starten.

Koen Vanbrabandt van de internationale dienst van onze centrale zegt daarover: “Palestijnse werknemers die werken in de industriële zones in de nederzettingen worden uitgebuit. Ze hebben zo goed als geen rechten.77% van de werknemers kent enkel contracten op dagbasis. Ze zijn het slachtoffer van willekeur. Ze verdienen vaak slechts de helft van het normale minimumloon.

Sociale bescherming op de helling

Sociale bescherming wereldwijd was een van de kernthema’s van dit WSF. Het ging over toegang tot sociale zekerheid, inkomensgarantie, een leefbaar inkomen, een degelijk pensioen. Essentieel is dat dit gebaseerd is op solidariteit en herverdeling. Iedereen moet bijdragen naar vermogen. Maar het is duidelijk dat sociale bescherming onder druk staat door de globalisering en de internationale vrijhandelsakkoorden. Onze eigen regeringen spelen daarin een heel kwalijke rol.

De internationale bedreigingen komen van internationale akkoorden zoals TTIP of TISA. Achter de mooie propaganda gaat een vuile realiteit schuil: voeding die steeds meer gemanipuleerd wordt, minder rechten en kleinere lonen voor de arbeiders, nog meer roofbouw op de natuurlijke rijkdommen, commercialisering van openbare diensten zoals de gezondheidszorg.

Vechten voor waardig werk

Met een uitgebreide delegatie bezochten we ook een confectieatelier in de hoofdstad Tunis. Kevin Peeters, vakbondssecretaris van onze centrale in Charleroi liet er na het bezoek geen twijfel over bestaan: “de strijd voor waardig werk moet wereldwijd gevoerd worden. De lonen vormen slechts een klein aandeel in de totale kostprijs van een T-shirt. Ook wij moeten vechten voor een degelijk loon voor de Tunesische textielwerksters”.

Bouwen aan tegenmacht

Het WSF is van groot belang voor alle progressieve krachten, overal in de wereld. Er wordt gewerkt aan een internationale tegenmacht, en daar moeten wij bij zijn. Federaal secretaris Robert Vertenueil drukt het zo uit: « Wij waren erbij om de democratische krachten in Tunesië te steunen. Overigens is het verzet tegen het kapitalistische systeem een internationale kwestie waar wij aan meedoen met kameraden uit de hele wereld. Het WSF heeft ons een dosis kracht toegediend om ons daarvoor te mobiliseren”.

Eric Nemes van onze internationale dienst vat het als volgt samen: “vandaag wordt de wereld bestuurd door een handvol rijken die bijeenkomen in Davos en die zich laten bijstaan door een oligarchie van technocraten, bankiers, militairen en juristen. Het WSF in Tunesië daarentegen geeft de volkeren van deze wereld de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en de banden te smeden waarmee we een democratische tegenmacht tot stand kunnen brengen.”