Belgische werknemers op tijdelijke werkloosheid, buitenlanders uitgebuit

“Het probleem is niet dat er buitenlanders bij ons komen werken. Het probleem is dat ze goede loon- en arbeidsvoorwaarden moeten krijgen als ze naar ons land komen.” Zo vat federaal secretaris Robert Vertenueil het vraagstuk van de sociale dumping samen.

“Alle afspraken over veiligheid of arbeidstijd komen in het gedrang omdat men buitenlandse bouwvakkers ellenlange dagen doet presteren, zondag en weekdag. Terwijl Belgische bouwvakkers op tijdelijke werkloosheid worden gezet besteedt hun firma het werk uit aan buitenlandse bedrijven en vele daarvan bezondigen zich aan frauduleuze praktijken. Buitenlandse arbeiders die in het illegale circuit terechtkomen worden als slaven behandeld, met loontjes van 6 euro per uur, zonder betaling van de bijdragen voor hun sociale zekerheid.”

“Als de regels volledig zouden gerespecteerd worden zou er eigenlijk geen sociale dumping mogen zijn. Want dan moeten buitenlandse werknemers onze lonen krijgen, hun sociale bijdragen worden in hun land betaald en liggen lager dan bij ons, maar hun transport en hun kost- en inwoon moeten door de baas betaald worden. Als je dat samentelt en respecteert ligt hun kostprijs heel erg dicht in de buurt van hun Belgische collega’s. Maar zo wordt het niet gespeeld, het geldgewin haalt de bovenhand.”