Belgische bouwvakkers verliezen jobs
Onze bouwsector stelt steeds minder Belgische werknemers tewerk. De jobs worden ingenomen door buitenlandse bouwvakkers. De concurrentie van goedkope arbeidskrachten is moordend. Er moeten veel krachtiger maatregelen komen tegen sociale dumping.

Sociale dumping moet daadkrachtig aangepakt worden
Onze bouwsector stelt steeds minder Belgische werknemers tewerk. De jobs worden ingenomen door buitenlandse bouwvakkers. De concurrentie van goedkope arbeidskrachten is moordend. Er moeten veel krachtiger maatregelen komen tegen sociale dumping.
Voor de Belgische bouwvakkers duikt de werkgelegenheid omlaag. Begin dit jaar bedroeg hun aantal nog 203.900. Daartegenover zijn zowat 94.000 buitenlandse bouwvakkers aan de slag in ons land. Dat zijn alleen de legale krachten die naar hier gedetacheerd worden door buitenlandse firma’s voor een tijdelijke opdracht. Omgerekend slaat dat op 33.000 voltijdse banen op jaarbasis. Daar moeten nog de zelfstandigen bij gerekend worden, maar ook de vele buitenlanders die hier illegaal worden tewerkgesteld door duistere, frauderende bedrijfjes.
Onze delegees en militanten van ABVV Bouw verscherpen de acties tegen deze sociale dumping. Ze startten een campagne in juni. Nu de vakantieperiode voorbij is nemen ze de draad weer op. Ze zullen blijven wantoestanden op bouwwerven opsporen en aanklagen.
Geldgewin haalt bovenhand
In een vorig nummer legde federaal secretaris Katharina Van der Helst nog de vinger op de wonde: “Eén op drie buitenlanders komt bij ons terecht via Nederland. Maar het zijn geen Nederlanders. Ze zijn van alle nationaliteiten en worden naar hier gestuurd door uitzendkantoren. Het is nogal duidelijk dat hier veel fraude in het spel is. Dat moet veel daadkrachtiger bestreden worden.”
En voor federaal secretaris Robert Vertenueil formuleerde het toen als volgt: “Als de regels volledig zouden gerespecteerd worden zou er geen sociale dumping zijn. Want dan moeten buitenlandse werknemers onze lonen krijgen. Hun sociale bijdragen worden in hun land betaald en liggen lager dan bij ons, maar hun transport en hun kost- en inwoon moeten door de baas betaald worden. Als je dat respecteert ligt hun kostprijs heel erg dicht in de buurt van hun Belgische collega’s. Maar zo wordt het niet gespeeld, het geldgewin haalt de bovenhand.”
Herstal geeft het goede voorbeeld
Dat er op vele niveaus iets kan ondernomen worden tegen sociale dumping, in de bouw en in andere sectoren, bewijst de gemeenteraad van Herstal. De raad keurde unaniem een charter goed waarmee de strijd wordt aangebonden tegen sociale dumping bij openbare aanbestedingen. Er wordt gesteld dat niet alleen de prijs mag doorwegen bij het toewijzen van een opdracht, er zijn ook sociale maatstaven, de loon- en arbeidsvoorwaarden moeten gerespecteerd worden door aannemers en onderaannemers. Abnormaal lage offertes worden meteen geweigerd en er wordt voorzien in boetes voor fraudeurs.
Het zou een uitstekende zaak zijn als andere gemeenten dit voorbeeld gingen volgen. En het zou nog beter zijn als de federale regering hier een voorbeeld aan zou nemen en de Europese richtlijn over openbare aanbestedingen in daadkrachtige Belgische wetten zou omzetten.