Ontwikkelingsprojecten met aandacht voor het klimaat
De Belgische petroleumsector verleent financiële steun aan ontwikkelingsprojecten die duurzame energie opwekken voor mensen in het Zuiden.

De Belgische petroleumsector verleent financiële steun aan ontwikkelingsprojecten die duurzame energie opwekken voor mensen in het Zuiden. Het is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking die oog heeft voor het milieu en het klimaat.
In 2007 spraken vakbonden en werkgevers af om projecten voor duurzame energie in het Zuiden mee te financieren. Het akkoord kwam er onder impuls van federaal secretaris van de Algemene Centrale-ABVV, Herman Baele.
Ontwikkelingssamenwerking gaat hand in hand met duurzame energie. Dat is het uitgangspunt. Energie is een basisbehoefte. Zeker in Afrika en Zuid-Amerika is er grote nood aan. Als je over energie beschikt kun je op tal van terreinen stappen vooruit zetten. Je kunt voor verlichting in scholen zorgen, zodat avondonderwijs mogelijk wordt. Je kunt medicijnen koel houden, water oppompen, voeding bereiden en bewaren.
Maar bij dat alles is ook de aandacht voor milieu en klimaat van groot belang. Er wordt geïnvesteerd in hernieuwbare en duurzame energie. Zonnepanelen bijvoorbeeld, zonnekokers en ook windenergie.
De projecten van de petroleumsector worden begeleid door de ontwikkelingsorganisatie FOS – Socialistische Solidariteit. Op dit moment wordt er gewerkt in Mozambique, El Salvador en Bolivia.
In Bolivia wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen in afgelegen gemeenschappen. Boeren worden daarmee in staat gesteld hun producten te verwerken.
In El Salvador wordt zonne-energie opgewekt voor families van suikerrietkappers zonder elektriciteitsaansluiting. Zij krijgen ook opleiding over het onderhoud van de zonnepanelen.
In Mozambique werd ook geïnvesteerd in zonne-energie. Een aantal scholen maken er gebruik van, maar ook een gezondheidspost, een kippenkwekerij en een irrigatie-installatie.
Duurzame energie helpt mensen aan waardig werk en aan een waardig leven. Tegelijk hebben deze projecten op een voorbeeldige wijze aandacht voor het milieu. De twee getuigen die we hier aan het woord laten zijn er in ieder geval beter van geworden.
Luísa Luís uit Bolivië is 42 jaar en heeft 5 kinderen : “Dank zij het project voor zonne-energie van onze boerenorganisatie UCAMA kan ik kippetjes kweken die we verkopen. Daarnaast irrigeer ik mijn veld door elektriciteit via zonne-energie. Ik heb licht in huis, ik kan mijn telefoon opladen. Zo ken ik ook gemakkelijk de prijzen op de markt en heb ik regelmatig contact met klanten.”
Doña Paola uit El Salvador is 74 en weduwe van een rietkapper: “Ik woon hier met mijn zoon en kleindochter. Er is hier nooit een elektriciteitsaansluiting geweest en bovendien zouden we toch de rekening niet kunnen betalen. We zijn daarom verschrikkelijk blij met het zonnepaneel. Mijn hele leven heb ik zonder stroom geleefd en nu heb ik eindelijk geen last meer van mijn ogen, door de kaarsen die we vroeger gebruikten. Ook mijn kleindochter kan nu veel beter thuis studeren. Ze hoeft niet meer bij kaarslicht haar huiswerk te doen.”