Het pensioen van vrouwen, er is weer ongelijkheid in de maak

De hervorming van de pensioenen door de regering Michel geeft aanleiding tot veel reacties en grote ongerustheid. Deze keer is het de Raad voor Gelijke Kansen van Mannen en Vrouwen die ernstige bedenkingen opwerpt. Er wordt gevreesd voor ongelijke behandeling van mannen en vrouwen op het gebied van belastende arbeidsomstandigheden. Waarover gaat het precies?

In de discussies in het Nationaal Pensioencomité is er maar heel weinig aandacht voor arbeidsomstandigheden en is er zo goed als geen aandacht voor de situatie van vrouwen. Het ABVV heeft dat ook al aan de kaak gesteld.

Niet het beroep maar de taken

De Raad voor Gelijke Kansen van Mannen en Vrouwen vraagt de regering om een enquête te organiseren in sectoren met meer dan 40% vrouwen. Die moet dienen om een beeld te krijgen van de arbeidsomstandigheden, van het belastend werk, ook van de psycho-sociale last. De risico’s daarvan voor de fysieke en mentale gezondheid moeten gemeten worden.

De raad betreurt ook dat er voornamelijk wordt gesproken over zware beroepen. Terecht wordt erop gewezen dat niet het beroep zwaar is, maar dat het de werkvoorwaarden, de taken zijn die een job belastend kunnen maken en ook moeilijk jarenlang uit te houden. En om belastende taken te kunnen opsporen zijn er objectieve criteria nodig. Het ABVV oordeelt ook dat het beter zou zijn om met goede criteria te werken. Het zou verhinderen dat mensen met belastende taken geen aandacht krijgen omdat ze een beroep uitoefenen dat in het algemeen genomen niet erkend wordt als belastend. Dat probleem doet zich heel duidelijk voor in uitgesproken vrouwelijke sectoren zoals de schoonmaak of de gezondheidszorg.

Levensverwachting in goede gezondheid

Het Nationaal Pensioencomité wil eindeloopbaanregelingen voor zware beroepen omdat die beroepen vaak de oorzaak zijn van een kortere levensverwachting, en dus ook van een korter pensioen. De Raad voor Gelijke Kansen van Mannen en Vrouwen wijst erop dat vrouwen beter af zouden zijn als er gekeken werd naar de levensverwachting in goede gezondheid, in plaats van de levensverwachting zonder meer. Want het is juist dat mannen minder lang leven dan vrouwen, maar ze blijven wel langer gezond. Het is voor een gelijke behandeling niet fair om alleen naar de levensverwachting te kijken.

Ook het puntensysteem dat de Pensioencommissie Vandenbroucke voorstelt om pensioenrechten op te bouwen benadeelt vrouwen, omdat zij veel vaker een onvolledige loopbaan hebben.

Het is in ieder geval een goede zaak dat het ABVV niet alleen staat met kritische bedenkingen bij het werk van de Nationale Pensioenconferentie. Bij het ABVV zoekt een werkgroep nu naar concrete en genderneutrale criteria voor de opbouw van pensioenrechten. Ondertussen blijkt dat de Nationale Pensioenconferentie blijft vasthouden aan het begrip zware beroepen. Onze vertegenwoordigers zullen niet nalaten daar vraagtekens bij te plaatsen.