Colombia: Hoop op vrijheid voor opgesloten vakbondsactivist

Huber Ballesteros, ondervoorzitter van de vakbondsfederatie FENSUAGRO, zit al sinds 2013 opgesloten in de gevangenis van Bogotá, Colombia. Eind januari kreeg hij daar bezoek van een delegatie van AC Antwerpen-Waasland en FOS, die de politieke druk opvoeren om hem vrij te krijgen.

In augustus 2013 werd Ballesteros gevangengezet. Hij stond toen mee aan de leiding van een brede nationale stakingsgolf tegen de vrijhandelsverdragen die met Europa en de Verenigde Staten werden afgesloten. Die maken de concurrentie met ingevoerde producten onhoudbaar waardoor werknemers werk en koopkracht verliezen.

De ondervoorzitter van FENSUAGRO krijgt al langer uitgesproken steun uit België. Zo ontving hij in 2014 de Human Rights Award van het platform Stop the Killings. Een duidelijke oproep aan Colombia om een eind te stellen aan moord en agressie, en om de mensenrechten en vakbondsrechten te respecteren.
Met het oog op een hoorzitting op 8 februari, die zich moest buigen over de toekomst van Huber, richten FOS en AC Antwerpen-Waasland zich rechtstreeks tot de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. In een brief aan de president roepen ze op om de vakbondsactivist vrij te laten. “Wij zijn van mening dat de vrijheid van Huber een belangrijke bijdrage vormt aan het vredesproces. Wij betuigen onze solidariteit en hopen dat het verhoor zal uitmonden in rechtvaardigheid”, staat er te lezen.

De hoorzitting werd voorlopig uitgesteld, maar de hoop op een spoedige vrijlating blijft. Huber Ballesteros geeft ondertussen de moed niet op, ook al leeft hij al meer dan twee jaar zonder proces in gevangenschap. Meer zelfs, vanuit de gevangenschap blijft hij zijn rol vervullen voor FENSUAGRO. Deze Eenheidsvakbondsfederatie van de Landbouw telt 80.000 leden, gegroepeerd in verenigingen, coöperatieven, vakbonden en gemeentelijke organisaties. Op het vakbondscongres in 2015 deed de ondervoorzitter nog een oproep tot “vrede, boerenrechten en voedselsoevereiniteit”.