De Grote Parade van 20 maart, een stroom van alternatieven
Bijna een jaar geleden trokken ruim 20.000 mensen in de stromende regen door Brussel in De Grote Parade van Hart boven Hard. Een jaar later blijven er genoeg redenen voor een nieuw signaal.

Bijna een jaar geleden trokken ruim 20.000 mensen in de stromende regen door Brussel in De Grote Parade, een burgerinitiatief van Hart boven Hard. Samen gaven ze een duidelijk signaal aan de huidige regering tegen het harde besparingsbeleid en vóór solidariteit. Een jaar later blijven er genoeg redenen voor een nieuw signaal, oordeelt Hart Boven Hard. En dus trekt de parade op 20 maart opnieuw door onze hoofdstad. ABVV ondersteunt de parade en nodigt leden en militanten uit om massaal deel te nemen.
De maatschappelijke uitdagingen blijven groot, en ze tonen zich steeds duidelijker, aldus Hart boven hard. Zo zijn er de talloze burn-outs en depressies, de klimaatopwarming en de vluchtelingenproblematiek, het structureel racisme en de toenemende ongelijkheid en armoede.
Het huidige beleid versterkt eerder de kwalen, dan naar remedies te zoeken. Denk maar aan de hogere elektriciteitsfactuur, de besparingen op openbaar vervoer, de gemiste tax shift of het handelsakkoord TTIP. Het is duidelijk dat het huidige model en de blinde groei op veel uitdagingen geen antwoord heeft. Aan de basis groeien ondertussen nochtans heel wat ideeën en projecten zoals allerlei vormen van deeleconomie, energiecoöperaties, of particuliere initiatieven om vluchtelingen te helpen.
Er zijn veel alternatieven
De grote parade wil deze kleurrijke stroom van mensen, ideeën en initiatieven zichtbaar maken en zo een positief signaal zijn aan de politiek. Het verschil met de parade van vorig jaar is dat de vrij algemene ‘hartewensen’ nu dus vele concrete gezichten zullen krijgen. Bedoeling is dat de parade ‘een stroom van alternatieven, voor een samenleving met een plus’ toont.
Om die alternatieven concreet te maken werd al een aanzet gegeven tijdens een open conferentie van Hart boven Hard in Antwerpen. Driehonderd burgers wisselden daar ideeën uit en de uitkomst werd in vijf krachtlijnen gegoten:
- Democratie is de som waarin iedereen meetelt
- De nieuwe economie maken we samen
- We gaan voor een klimaat in evenwicht
- We halen onze rijkdom uit straffe basisvoorzieningen
- Onze toekomst stopt niet aan de grens
Werkbaar werk
In het kader van een ‘nieuwe economie’ vraagt Hart boven hard om een betere verdeling van werk en leven, met een kortere fulltime en voldoende kansen voor mantelzorg voor jong en oud. Er wordt ook gevraagd om voluit te investeren in wat dringend is, zoals scholen en sociale woningen, en modellen als coöperatie en deeleconomie. Tot slot wil men de grote vermogens aanspreken met een vermogensbelasting en herverdelende belastingen. Maar Hart boven hard hoopt dat de deelnemers aan de parade nog veel meer alternatieven zichtbaar zullen maken.
De Grote Parade op zondag 20 maart om 14u aan Brussel Noord.
Meer info over de parade en de vijf thema's vind je op www.hartbovenhard.be
Heb jij zelf een voorstel voor een alternatief? Stop dat in een creatief kleedje binnen het thema ‘boten’ en ‘de stroom’ en/of toon je alternatief op een zeil.