Neuskanker bij houtbewerkers: laat je tijdig onderzoeken

In 2013 lanceerde het fonds voor Beroepsziekten bij (ex)werknemers uit de houtsector een campagne rond neuskanker. Die wierp haar vruchten af en wordt dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht.

In 2013 lanceerde het fonds voor Beroepsziekten bij (ex)werknemers uit de houtsector een campagne rond neuskanker. Bedoeling is werknemers aan te sporen zich sneller te laten onderzoeken. Als neuskanker vroeg wordt opgespoord is er een veel grotere kans op genezing. Die campagne wierp haar vruchten af en wordt dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht.

Elk jaar worden er in ons land een honderdtal neuskankers vastgesteld en daar zijn veel werknemers uit de houtsector bij. Houtstof verhoogt de kans op neuskanker, vooral als men gedurende lange periode wordt blootgesteld. Eind 2013 lanceerde het Fonds voor Beroepsziekten voor de eerste maal een campagne om (ex) werknemers uit de houtsector aan te sporen zich te laten onderzoeken op neuskanker.

Gratis onderzoek

De campagne richt zich enerzijds de mensen van 55 jaar of ouder die niet meer in de houtsector werken maar dat wel meer dan 20 jaar lang deden. Zij kunnen zich gratis laten onderzoeken als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Sinds 2013 hebben 241 ex-werknemers daar gebruik van gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat drie gevallen van kanker vroegtijdig werden opgespoord.

Daarnaast richt de campagne zich naar de mensen die houtbewerker zijn, en dat al 20 jaar of langer. Ook die worden aangespoord zich te laten onderzoeken indien ze last hebben van bepaalde symptomen. Een verstopte neus aan één kant bijvoorbeeld, zonder duidelijke redenen en langer dan twee weken. Of neusbloedingen zonder dat je je ergens aan gestoten hebt. Dergelijke symptomen zijn op zich niet zorgwekkend, maar mensen die lang in de houtsector hebben gewerkt moeten ze wel ernstig nemen. Zij moeten op veilig spelen en de huisarts of een specialist neus-keel-oor (NKO) raadplegen. Hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing.

Meer info in de twee folders: 

Je kan ook contact opnemen met het Fonds voor Beroepsziekten op  02-226.62.03 of houtstof@fbz.fgov.be