Schoonmaak - Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

De schoonmaaksector zit in de wurggreep van een meedogenloze concurrentie. Vandaag komt daar nog een probleem bij met de concurrentie van mensen uit beschutte werkplaatsen.

De schoonmaaksector zit in de wurggreep van een meedogenloze concurrentie : onderaanneming, zwartwerk, schijnzelfstandigen, en vandaag komt daar nog een probleem bij. Mensen uit beschutte werkplaatsen worden in concurrentie gezet met schoonmaaksters.

Uiteraard is er niets op tegen dat mensen met een beperking in het normale arbeidscircuit meedraaien. Maar hier worden zij niet aangeworven door schoonmaakbedrijven, tegen betere loonvoorwaarden. Nee, hier worden ze door sommige beschutte werkplaatsen ingezet. Zij hebben een nieuwe markt gevonden waar ze tegen dumpingprijzen hun slag kunnen slaan. Ze genieten dan ook loonsubsidiëring van de overheid.

Dezelfde voorwaarden voor iedereen

Door werknemers van beschutte werkplaatsen in te zetten wordt er echt met lonen gesold. Het loon van een schoonmaakster ligt 3 euro hoger, en het loon van een werknemer van een beschutte werkplaats wordt ook nog gesubsidieerd. De rekening is dus vlug gemaakt.

Als mensen uit beschutte werkplaatsen zorgen voor schoonmaak moeten ze de voorwaarden krijgen van het paritair comité van de schoonmaak. Zoniet wordt de deur opengezet voor wantoestanden. Het is onaanvaardbaar dat mensen met een beperking uitgebuit worden, ze zijn zo al heel kwetsbaar. En het is ook onaanvaardbaar dat schoonmaaksters door dergelijke praktijken hun werk verliezen.

Halve job en half loon kwijt

De eerste kwalijke gevolgen van het fenomeen komen nu al aan de oppervlakte. Laura vertelt ons dat ze 15 werkuren kwijt is omdat haar opdracht werd overgenomen door een beschutte werkplaats. “Ik verlies daardoor de helft van mijn loon. Trouwens, indien mijn opdracht was overgenomen door een ander schoonmaakbedrijf had ik eerst nog zes maanden mijn job behouden, de tijd om iets anders te vinden. Maar nu dus niet, aangezien die beschutte werkplaats niet dezelfde verplichting heeft als een schoonmaakbedrijf. Ik ben echt bang. Met mijn loon van 1300 euro was het al op het randje, wat moet ik nu beginnen?”

Vakbonden en werkgevers uit de schoonmaak hebben de handen in elkaar geslagen om deze ongezonde situatie aan de kaak te stellen. Waalse schoonmaaksters gingen alvast aan de bel hangen bij hun minister voor sociale zaken, Maxime Prévot. Want zoals bekend vallen beschutte werkplaatsen onder de bevoegdheid van de gewesten. Neemt niet weg dat het probleem zich overal stelt.