Met zijn allen naar de Grote Parade in Brussel
De grote parade van Hart Boven Hard is in volle voorbereiding. Het wordt een kleurrijke optocht voor een samenleving met een plus! Ook jij mag dat rendez-vous niet missen. Zorg dat erbij bent op 20 maart, vanaf 14 uur, met het Brusselse Noordstation als vertrekpunt.

De grote parade van Hart Boven Hard is in volle voorbereiding. Het wordt een kleurrijke optocht voor een samenleving met een plus! Die ‘plus’ staat voor verbinding en meer-waarde boven winst, als alternatief voor het minnetjes-beleid van besparen en polariseren. En alternatieven zijn er genoeg. Kijk maar naar het heel concrete werk van jeugdorganisaties, van energiecoöperaties of repair cafés, van vakbonden of mensen die bezig zijn met zorg. Wij spraken alvast met enkele mensen die zowel actief zijn binnen ABVV als bij lokale kernen van Hart boven Hard.
Hoe werken de lokale kernen van Hart Boven Hard ?
Arnaud Levêque: In Namen zijn wij een goed jaar geleden begonnen met een lokale kern. Je vindt er zowel individuele burgers als organisaties uit het middenveld, en die zijn samen heel actief. Ikzelf ben vooral bezig met waardig en werkbaar werk. Wij hebben daarvoor een denkgroep opgericht die nagaat hoe arbeid zinvol kan gemaakt worden.
Bart Vanpoucke: Bij ons in Kortrijk gingen we ook heel snel van start, onder impuls van de Unie der Zorgelozen, een sociaal-artistiek theaterproject. We voeren samen acties, nu bijvoorbeeld om de parade van 20 maart bekend te maken. We weten nu van elkaar waar we mee bezig zijn. Sociale actie, artistieke projecten, derdewereldbeweging, het wordt nu allemaal nauw met elkaar verbonden.
Régis Laublin: In Brussel zijn er vier lokale kernen, en ook nog een hoofdstedelijke koepel. Er zit dus echt wel vaart in. Wij hebben zowel aandacht voor acties als voor denkwerk. In Sint-Gillis buigen we ons nu over de huisvesting. Leegstand, hoge huurprijzen, nood aan sociale woningen, we onderzoeken de hele problematiek, maar we gaan ook de straat op om te horen wat de mensen daarover te vertellen hebben.
Waarom engageren jullie zich in Hart Boven Hard?
Bart: De ideeën van Hart Boven Hard die je terugvindt in de twee Septemberverklaringen sluiten naadloos aan bij het maatschappijbeeld van het ABVV. Ik kan niet anders dan mij daarin te engageren. We werken aan hetzelfde project. Hart Boven Hart is een nieuwe alliantie van mensen die samen opkomen voor een sociale samenleving.
Régis: Die alliantie is inderdaad heel belangrijk. Je leert mensen en groepen kennen die bij jou om de hoek timmeren aan meer welzijn en waar je het bestaan niet eens van afwist. Je staat er echt van te kijken dat er zoveel beweegt in je onmiddellijke omgeving.
Wat zijn de verwachtingen?
Arnaud: Mijn grootste verwachting is dat we blijven zoeken naar een goede consensus. We moeten inzetten op onze punten van overeenkomst. Dat doen wij met het thema van het werkbaar werk. Samen met burgerbewegingen, met vakbonden en politieke groepen werken we aan een gemeenschappelijke visie.
Bart: Mensen moeten nu warm gemaakt worden voor de parade van 20 maart. Als wij gaan flyeren ondervinden we veel sympathie. Maar dat wil nog niet zeggen dat men overtuigd is om mee te doen.
Régis: Verleden jaar stonden we met 20.000 in Brussel. De plenzende regen heeft ons toen niet tegengehouden. Dan moeten we nu nog meer mensen op de been kunnen brengen. Ik hoop vooral dat we gehoor en aandacht krijgen. Ook bij de vakbonden. Want die moeten Hart Boven Hard niet alleen steunen, ze moeten ook actief in debat gaan met de beweging.
Welke hartenwens willen jullie graag vooropstellen op de parade?
Bart: ‘Doe de Democratie’, dat is voor mij de allereerste hartenwens. Democratie is meer dan verkiezingen houden. We moeten opkomen voor brede democratische inspraak, zeker ook voor sociale en economische democratie.
Arnaud: Wij zullen op de parade de collectieve arbeidsduurvermindering in de schijnwerpers zetten. Samen met een eerlijke verdeling van de rijkdom is dat een belangrijk alternatief voor een betere samenleving.
Régis: Laten we vooral ook duidelijk maken dat wij niet zo maar een tegenstroom zijn. Nee, wij zijn de stroom, wij zijn de burgers in beweging die een alternatief model hebben voor een solidaire, een eerlijke en een heerlijke samenleving.